Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Göz Hastalıkları

Aşağıdaki başlıklara tıklayarak, Göz Hastalıkları alanındaki ilgili içeriklere kolayca ulaşabilirsiniz.

Görme fonksiyonlarını ortaya çıkaran gözlerde çevresel ya da genetik faktörler sebebiyle görme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Görme yeteneğini engelleyen ve gözlerde rahatsızlık hissi yaratan tüm durumlara göz hastalıkları adı verilmektedir.

Kişilerde herhangi bir sebepten dolayı göz hastalıkları ortaya çıktığında göz hastalıkları uzman doktorları tarafından muayene edilmeleri gerekecektir.

Küçük bir organ gibi görünen gözlerde göz küresi, göz kapakları, kornea, iris, lens, retina ve vitreus gibi pek çok yapı bulunmaktadır.

  • Göz küresi, adından da anlaşılacağı gibi göz içerisinde yer alan küre şeklindeki bölümdür.
  • Göz kapakları ise gözün dış kısmında bulunur ve gözü dış ortamdan koruyabilmektedir.
  • Gözde kontakt lensin yerleştiği bombalı ve damarsız yapının ismi korneadır. Işık kırılması sağlayarak görme yetisini ortaya çıkaran korneada yeterli kırılmaların ortaya çıkmaması hastalıkları ortaya çıkaran en önemli sebeplerden bir tanesidir.
  • İris tabakası göze rengini veren yapıdır.
  • Lens ise gözde görülen şeffaf yapıdaki kısımdır. Asıl görme bu yapı ile sağlanabilecektir.
  • Retina tabakası gözün iç yapısını dolduran sinirli yapıdır.
  • Vitreus yapısı, göz lensinin gerisinde bulunan bütün göz boşluğunu dolduran jel görünümü sunan bir maddedir.

Tüm bu yapıların ortak çalışması sonucu görme yetisi meydana gelerek dış dünya ile bağlantı kurulabilmektedir.

Bu yapılarda oluşabilecek sorun ya enfeksiyon gibi durumların ortaya çıkması göz hastalıkları ve görme kaybının ortaya çıkışına neden olabilecektir. Bu nedenle bu yapılarda oluşan rahatsızlıkların göz hastalıkları doktorlarımız tarafından incelenerek tedavi planının oluşturulması gerekecektir.

Özkaya Tıp Merkezi uzman ekibimiz hastalarımızın için en hızlı ve en etkin tedavi planını oluşturarak hastalıkların önlenebilmesini ve sağlığın devamını sağlayabileceklerdir.

Göz Hastalıkları Bölümünde Muayene Nasıl Yapılır?

Göz hastalıkları muayenesi, gözünde herhangi bir problem olduğunu ifade eden kişilerin tamamına mutlaka yapılmalıdır. Çünkü muayenenin yapılmaması durumunda hastalığın seyrinin ilerleyerek görme kayıplarının kalıcı bir hale gelebilmesi söz konusu olabilmektedir.

Göz hastalıklarında her iki gözün anatomik ve işlevsel açıdan değerlendirilmesi yapılacaktır. Yapılan muayenede göz hareketleri ve hizası detaylı bir şekilde incelenecektir. Muayene öncesinde göz hastalıkları uzmanlarımız ilk olarak hastanın hastalık öyküsünün alınması gerekecektir.

Hasta öyküsünde hastanın yaşı, kronik rahatsızlıkları, hastalığın neden olduğu belirtiler, sürekli kullanılan ilaçlar, hastanın ailesinde var olan genetik rahatsızlıklar hakkında bilgiler alınacaktır.

Daha sonra, hastaya temel göz muayenesi yapılmaktadır. Temel göz muayenesinde refraksiyon, göz bebeklerin incelenmesi, hizalanması, göz hareketleri motilitesinin detaylı incelenmesi, biyomikroskopik inceleme detaylı bir şekilde yapılmaktadır.

Hastada görme kaybına bağlı şikayetlerin var olduğu düşünülüyorsa göz hastalıkları ön tanısının doktorlarımızca konulabilmesi için farklı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu göz muayenesinin ismi görme keskinliğinin ölçümlenmesi testidir.

Görme keskinliğinin ölçümlenmesi testinde, doktorlar tarafından hastaya özel bir gözlük ve foropterler yerleştirilerek görme keskinliği sorgulayacaktır. Kişinin uzak ya da yakını görmemesine göre bu test uzak ya da yakın bir alanda gerçekleştirilebilmektedir. Bu testte hastaya harfler, rakamlar gösterilerek, görüp göremediği test edilecektir.

Kullanılan foropterler, hastada bulunan göz kusurunun derecesinin bilinmesinde yardımcı olabilmektedir. Bunun yanı sıra muayenede hastanın spesifik durumları göz önünde bulundurularak farklı muayeneler kullanılabilmektedir.

Hastanın şikayetlerine göre göz kaslarının muayenesi, göz tansiyonunun ölçümlenmesi ve özel ilaçlar yardımı ile göz dibi muayenesi de yapılabilmektedir. Kişilerin gözlerinde herhangi bir şikayet bulunmadığı durumlarda da yılda en az bir kez genel göz muayenesinin yapılmasını önermekteyiz.

Rutin göz muayenelerinin aksatılmaması, kişilerin göz kusuru ya da diğer göz hastalıklarında erken tanının konulabilmesini kolaylaştıracaktır. Erken tanı hastalarda her zaman yaşam standardını düşürmeyi engelleyen ve tedavi sürecini olumlu etkileyen oldukça önemli bir uygulama çeşididir.

BÖLÜM DOKTORLARI
SAĞLIK KÖŞESİ

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585