Erkeklerin %85’inden fazlasının 50 yaşına kadar saçları incelip dökülüyor. Kadınların %50’sinden fazlası da yaşamları boyunca fark edilir miktarda saç kaybı sorunu yaşıyor. Saçların incelmesi ve dökülmesi kalıcı hale gelmesi durumunda da alternatif yöntemler deneniyor. Bu yöntemlerden biri olan saç ekimi, dünya genelinde talep gören işlemlerden biri.
Dökülen saçlarınızın yerine yeni saçlar ektirmek istiyor ancak kararsız kalıyorsanız sizin için hazırladığımız ’17 soruda saç ekimi’ rehberini inceleyebilirsiniz.
Saç ektirme işlemi 4 aşamada uygulanır. İlk aşama, hazırlıktır. Hazırlık aşamasında kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi edinmek amacıyla tahliller yapılır. Böylelikle kişinin ameliyata uygunluğu ölçülür. Ardından nakil işleminin gerçekleşeceği alan, ekimi gerçekleşecek saç köklerinin alınacağı alan ve kaç adet saç kökünün nakledileceği tespit edilir. Bu aşamada kişi yüzüstü pozisyonda yatırılır ve işlem yapılacak alan dezenfekte edilerek işleme hazır hale getirilir. İkinci aşama saç köklerinin toplandığı aşamadır. Ancak işleme başlanmadan önce bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Üçüncü aşamada toplanan saç kökleri ekime hazır hale getirilir ve uygun muhafaza ortamında bekletilir. Dördüncü aşamada ise saç ekimi gerçekleştirilir. Kişi bu aşamada sırt üstü pozisyona yatar, lokal anestezi ile işlem yapılacak bölge uyuşturulur ve gerekli işlemler uygulanır.
Saç ekim yöntemleri, işlemi uygulatmayı düşünenler tarafından merak edilen konular arasındadır. Bu yöntemler şöyledir:
Foliküler Ünite Transplantasyonu (FUT): Bu yöntemde saçlı deri, ense üzerinde bulunan dökülmemiş ve sağlıklı bir bölgeden alınır. Alınan bu saçlı deri mikroskop altında yapısı bozulmayacak şekilde kümelere ayrılır ve saçsız bölgeye ekilir. Saçların alındığı bölge ise titizlikle dikilir.
Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE): Bu yöntem kesi gerektirmez. Saç telleri bu yöntemde kökleriyle birlikte tek tek alınır. Dikiş gerektirmeyen bu yöntem sağladığı konfor ve kolaylığı nedeniyle en sık tercih edilen yöntemdir.
Saç dökülme problemlerini yoğun yaşayanlar ve tek bir seansta daha geniş bir alana ekim işlemine ihtiyaç duyan kişiler için FUT tekniği uygundur. Ancak dökülme saha küçük bir alanda yaşanıyor ve yalnızca seyreklik sorunu varsa bu kişiler FUE Tekniğini tercih edebilirler.
Saç ekimi işleminde daha çok dökülme şekli belirleyici faktördür. Kişinin yaşadığı dökülme şekli bakıldığında deri görünür haldeyse bölgede bulunan saç yoğunluğu normal yoğunluğun %50 altında demektir. Bu durumda da kişi işleme uygundur. Ancak yaşın en belirleyici olduğu durum, saç dökülmesinin devam edip etmemesidir. Erkeklerde saç dökülme hızı 40 yaşından sonra yavaşlar. Bu nedenle bu yaşın altındaki kişilere işlem uygulandığında dökülmenin devam etmesine bağlı olarak ek uygulama seansları gerekebilir. Dolayısıyla 40 yaş ve üzeri işlem için en doğru dönemdir.
Saç ekimi işleminin süresinde uygulanacak teknik, ekim yapılacak bölge, ekimi gerçekleşecek kök sayısı belirleyicidir. Ancak işlem ortalama 3 ile 5 saat kadar sürer.
Bu işlem, erkek tipi saç dökülmesi olan herkes için uygundur. Erkek tipi saç dökülmeleri genetik olarak yatkın olma ve erkek hormonu nedeniyle yaşanır. Saç kökü etrafında bulunan hücreler zaman için bu hormon nedeniyle ölür. Buna bağlı olarak da saç kökleri incelir, uzamaz ve tamamen dökülür. Saçın dökülmesinde en çok genetik nedenler rol oynasa da kansızlık, stres, hormonel değişimler de dökülmede etkilidir.
Bu işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle de kişi işlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Saç ekimi öncesi sonrası, merak edilen bir süreçtir. Bu aşamalarda kişiler bazı kurallara uymalıdır. Ekimden 10 gün önce kişinin rutin olarak kullandığı bir ilaç varsa doktor bilgisi ile bırakması gerekir. Ayrıca herhangi bir ilaç alerjisi bulunuyorsa bunu da doktora bildirmelidir. Kişi ayrıca işleme geleceği gün kolay giyip çıkarabileceği gömlek ya da fermuarlı bir üst giyinmelidir.
Ekim işleminin ardından kişi 1 hafta içinde kabuklanma sürecini atlatıp rutin hayatına dönebilir.
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci, uygulanacak işlemin tekniğine bağlıdır. FUT tekniği, cerrahi bir işlem olduğundan işlem sonrası bölge bandaj ile kapatılır. FUE tekniğinde ise bandaj takılmasına gerek kalmaz. Bunun yanında kişinin 48 saatten önce baş yıkaması önerilmez. İşlem yapılan bölgede bandaj bulunuyorsa işlemden 3 gün sonra çıkarılır ve saçlar yıkanabilir. Dikiş atıldıysa 15 gün sonra alınır. İyileşme süreci için her hasta özelinde farklıdır. Ancak genellikle 10 gün içinde kabuklanmalar tamamen dökülür. 15.günden itibaren de iyileşme sürecine girilir.
Saç ekimi işlemi sonrasında ekim yapılan alanda kırmızı kabuklanmalar oluşur ve bu kabuklanmalar 7 ile 10 gün içinde kendiliğinden dökülür. Ekim yapılan saçlar da bu kabuklanmalar ile birlikte dökülür. Yeni saçlar ise 3 ayın ardından çıkmaya başlar. Gözle görülür değişim ise 5. ve 6. aylarda görülür. İlerleyen dönemlerde de her ay %10’luk bir artış yaşanır ve ekim yapılan saçların %90’ı 9.ayda görülür. Tam sonuç ise 1 yılda belirgin şekilde görülür.
Sanıldığının aksine saç ekimi dört mevsim uygulanabilir bir işlemdir. Ancak işlemden sonra 7-10 gün iyileşme sürecinde bölge güneş ışınlarından korunmalıdır. Eğer yaz aylarında bu işlem gerçekleştirildiyse 10 gün kadar güneşten kaçınılmalıdır. Denize girmek ise ilk 15 gün için önerilmez.
İşlemden sonra dışarı çıkmaya engel olacak bir durum bulunmaz. Ancak ilk 2-3 gün ekim hyapılan bölgede pembe noktalara görünür. Bu nedenle kişiler genellikle bu görünüm geçtikten sonra dışarı çıkmayı tercih eder.
İşlem sonrası ilk 10 gün önemlidir. Bu 10 günlük zaman diliminde işlem yapılmış alanın darbe almamasına özen gösterilmelidir. Bu süreçte ayrıca dar kıyafetler yerine gömlek ya da fermuarlı üstler tercih edilmelidir. Buna ek olarak doktor tarafından reçete edilen ilaçlar eksiksiz alınmalıdır. Kişi sırt üstü pozisyonda yatmaya da ayrıca özen göstermelidir.
Türkiye saç ekim merkezi bakımından dünyada önemli bir yere sahip. Saç ektirmek adına hemen hemen her ay dünyanın farklı noktalarında hasta gelmekte ve memnun ayrılmaktadır. Türkiye’de bulunan merkezler uluslararası standartlara ve son teknoloji ürünlere sahiptir. Tüm süreç alanında uzman kişilerce titizlikle tasarlanır ve en doğru şekilde uygulanır.
İşlemin doğal görünmesi saç çizginin oluşturulmasına, sıklığın belirlenmesine, kanalların doğru açılmasına ve saç tellerinin çıkış yönüne uygun ekim yapılmasına bağlıdır.
Sağlıklı ve güzel saçlara sahip olmak herkesin hayalidir ancak belirli nedenlerle kalıcı saç kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle kadınlara da uygulanabilen saç ekimi işlemi öncesinde hastanın sağlığı detaylı olarak araştırılmalıdır. İşleme uygun bulunan hastaya da en doğru yöntem uygulanmalıdır. Saç ekimi hem erkek hem de kadınlarda ömür boyu kalıcılık vadeden bir işlemdir.