Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Şalazyon (Göz Kapağı Kisti)

Şalazyon (Göz Kapağı Kisti)

Arpacık ile çok sık karıştırılan şalazyon (göz kapağı kisti), gözde bulunan yağ bezlerinin bir sebep nedeniyle tıkanmasıyla oluşan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Gerek ilaçlar gerekse de cerrahi operasyonla tedavi edilebilen şalazyon hayat kalitesini düşürüyor.

ŞALAZYON (GÖZ KAPAĞI KİSTİ) NEDİR?

Şalazyon, göz kapağınızda görülen küçük, genellikle ağrısız, yumru veya şişliktir. Şalazyon gözde bulunan yağ bezlerinin iltihaplanması veya tıkanmasıyla oluşur. Şalazyon meibom bezi tıkandığında meydana gelir. Genelde üst göz kapağında görülür. Genellikle ağrı göstermemekle birlikte bazen alt göz kapağında da görülebilmektedir.

ŞALAZYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şalazyon, kırmızı ve şiş bir göz kapağı görüntüsüyle kendisini gösterir. Başlangıçta bu alan ağrı yapabilmekle birlikte ağrı birkaç gün içinde geçer yerine şişlik kalır. Şalazyon, ışığa karşı hassasiyet, göz kapağında kabuklanma, göz kapağında ağırlık hissi, gözlerin sulanması, tahriş, bulanık görme bazen de görmeyi engelleyerek belirti verebilir.

ŞALAZYON NEDEN OLUR?

Vücudun her yerinde çeşitli bezler vardır. Bu bezler, hücrelerin dokuların, organların olması gerektiği gibi çalışması için uğraşır. Alt ve üst göz kapaklarında da meibomian bezleri bulunur. Bu bezler gözleri nemlendirip korumak için gözyaşıyla karışan bir yağ üretir. Bu yağ bazen kalınlaştığında ya da iltihaplandığında tıkanır. Böylece şalazyon meydana gelir. Viral konjonktivit, tüberküloz, gözleri kaplaya enfeksiyonlar, seboreik dermatit, akne, gül hastalığı veya göz kapağındaki uzun süreli iltihaplar şalazyona sebebiyet verebilir.

ŞALAZYON TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Çoğu durumda, uzman bir göz doktoru göz kapağınızdaki yumruya yakından bakarak bu durumu teşhis edebilir. Doktor ayrıca yumrunun bir şalazyon, arpacık veya başka bir şey olup olmadığını belirlemek için belirtileri soracaktır. Göz doktoru öncelikle sağlık geçmişine ilişkin sorular sorar ve bilgi alır. Sonrasında uzman doktor, gözleri, göz kapaklarını ve cilt yapısını inceler. Daha sonra kapsamlı göz muayenesine geçilir. Işıklı muayene ve yağ bezleri muayenesinden sonra şalazyon teşhisi konulur.

ŞALAZYON TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İlk olarak şalazyonu sıkmaya çalışmamak gerekir. Bu süreçte gözlere dokunulmamalıdır. Günde 4 kez her birinde 10’ar dakika boyunca sıcak kompres uygulanmalıdır. Kompres öncesinde ellerin yıkanması önemlidir. Bu süreçte hekimler göz damlaları gibi göz kapağına şalazyon tedavisinde kullanılan ilaçlar reçete edebilirler. Eğer şalazyonda düzelme olmazsa göz hekimleri kortikosteroid enjeksiyonu ya da cerrahi önerebilir. Enjeksiyon da ameliyat da oldukça etkili tedavilerdendir.

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585