Akıllı lens, göz içine yerleştirilen ve görme kalitesini artırmayı amaçlayan yenilikçi bir mercek türüdür. Özellikle katarakt ameliyatları sonrasında veya bazı görme bozukluklarının düzeltilmesi için tercih edilen bu lensler, kişisel görme ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir. Akıllı lensler, uzak ve yakın odaklanmayı destekleyerek, gözlük veya kontakt lens kullanım ihtiyacını azaltabilir. Bu teknoloji, özellikle yaşa bağlı görme problemleri olan kişiler için ideal bir çözüm sunmaktadır. Akıllı lens kullanımı, göz sağlığı ve görme kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir, ancak herkes için uygun olmayabilir.
Akıllı Lens (Göz İçi Mercek) Nedir?
Akıllı lens, göz hastalıklarında uygulanan, göz içine yerleştirilen ve görme kalitesini-performansını artırmayı amaçlayan çok kullanışlı bir mercek türüdür. Yeni teknolojik tedaviler arasında yer alan akıllı göz içi mercek olarak adlandırılır, gözlük kullanım ihtiyacını ortadan kaldırabilir ve genellikle kataraktı olan kişiler için doğal göz lenslerini değiştirmek için tercih edilir.
Günümüzde, miyop, astigmat, hipermetrop, katarakt ve presbiyobi gibi ışık kırma kusurlarında göz içi mercekleri gözlük ve kontak lens dışında alternatif oluşturmaktadır. Bunların başında da akıllı lens gelir.
Akıllı lens, genellikle 40 yaş üzeri katarakt hastalarının tedavilerinde kullanılan ve bu hastaların uzağı, yakını ve orta mesafeleri net bir şekilde görebilmesini sağlamak amacıyla kullanılan bir mercek türüdür ve pratikte çok işe yarar.
Akıllı Lens Ne İşe Yarar?
Akıllı lensin, görme kalitesini artırmayı amaçlayan, katarakt hastalarının tedavisinde kullanılması, yakının, uzağın ve orta mesafelerin rahat görülmesini sağlamak gibi temel işlevleri bulunur.
Akıllı lensin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Katarakt hastalarının tedavisinde kullanılır.
- Hipermetropun neden olduğu bulanık görme, baş ağrısı ve göz zorlanması gibi semptomlarının düzeltilmesine destek olur.
- Göz problemlerinin ilerlemesini azaltmada önemli bir rol oynar.
- Yaşa bağlı görme değişikliklerinin de oluşturduğu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmada etkindir.
Akıllı Lens Nasıl Takılır?
Akıllı lens göze takılarak yapılan bir operasyondur. Bkapsamda, göz içi merceğin ameliyat öncesi, sırası ve sonrası yapılacak işlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Öncelikle oftalmoloji alanında uzman doktorun ön muayene yapması gereklidir. Ameliyat öncesi ölçümler gerçekleştirilerek gözün büyüklüğü ve şekli tespit edilir. Göz sağlığına göre öncesinde anti-enflamatuar ilaçlar ya da antibiyotik içerikli göz damlalarını hastanın kullanması için önerilebilir.
- Operasyon sırasında hastaya yatış verilmeden ve genel anestezi yapılmadan 10-20 dakikalık bir zamanda işlem tamamlanır. Ayrıca, iki göze operasyon zamanları farklı günlere gelecek şekilde ayarlanır.
- Ameliyat sırasında göz damlaları kullanılarak göz bölgesel olarak uyuşturulur. Sonrasında, bozulan göz merceğinin alanına küçük kesikler açılır, hassas bir şekilde özel aletler yardımıyla mercek gözden alınır.
- Hasarlı çıkarılan göz merceği yerine akıllı lens iç alanda sokete tutturulur.
- Ameliyat tamamlandıktan sonra göz bandajlanır ve bir gün sonra doktor kontrolüne gidilir. Tek bir göz için bu işlem yapıldıktan sonra diğer gözde de aynı ameliyat süreci tekrarlanır.
- Ameliyat sonrası dikiş atılmaz ve hasta ağrı ya da benzeri problemler yaşamaz. Sadece, operasyonda göz bebeği büyüdüğü için birkaç gün kişi bulanık görebilir. Doktorun önerdiği göz damlaları kullanıldığında iyileşme süreci hızlanır.
Akıllı Lens Ameliyatı Nedir?
Çok odaklı lensin takıldığı akıllı lens ameliyatı sonrası gözlük ihtiyacına gerek kalmaz. Ameliyatın yapılma koşulu ise göz merkezi konumunda ya da göz hastanesinden yapılmasına bağlıdır. Klasik katarakt ameliyatlarından takip edilen tüm prosedürler bu işlem içinde geçerli olup sadece takılan mercek farklanır. Bu açıdan, klasik ameliyatlarda hasarlı mercek yerine normal bir mercek takılırken trikofal mercek ise bu işlem sırasında takılır.
Akıllı Lens Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Akıllı lens ameliyatı riskleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Ameliyat sırasında en büyük komplikasyon gözün enfeksiyon kapmasıdır, bu nedenle tam sterilizasyonun sağlanması kritiktir.
- Ameliyatta başarı oranı mercek kalitesi, doktorun tecrübe ve becerisi ile doğru orantılıdır. Gözün diğer kısımlarının hasara uğraması doktorun ameliyat sırasında hatalı müdahalesinden kaynaklanabilir.
- Komplikasyonlardan bir diğeri ise göz kanaması, sürekli ağrı, retinanın ödemi ve ayrılmasıdır.
- Ciddi komplikasyonlardan biri de takılan merceğin kırılmasıdır, acil müdahale gerektiren bir durumdur.
- Ayrıca, bazı hastaların ameliyat sonrası optik değişimleri yaşaması görme kalitesi kusurunu tam düzeltemeyebilir, böylece objeleri zayıf görüş yeteneği ile bulanık görebilir.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanır?
Göz içi mercek operasyonuna gereksinim duyan ve akıllı lensin uygulanabileceği hastalar şu şekildedir:
- 35-40 yaş aralığının aşağısında olan kişilerin göz numaraları lazerle düzeltilemeyecek kadar numarası büyükse;
- 40 yaşından fazla olan hastalar hem uzak hem de yakını göremiyorsa hatta ara mesafeleri de görmekte zorlanıyorsa;
- Lazer ameliyatı geçirmiş ancak takılan merceklerde deformasyon meydana gelmiş görüş yetisi azalmışsa;
- Hastada katarakt var ve uzak-yakın görme bozukluğu için gözlüksüz görme yetisine kavuşmak istiyorsa;
- Görme bozukluğu olan ve korneası lazerle düzeltilemeyecek kadar kalın olan hasta ise; trifokal merceklerin tercihi avantaj sağlar.
Akıllı Lensin Zararları Nelerdir?
Hastanın görme bozukluğu dışında göz sağlığı düzgünse tedavinin bir yan etkisi mevcut değildir. Ancak, hastada ekstra göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, sinir kaybı, diyabet ya da retina hastalığı varsa ameliyatın yapılması bazı komplikasyonlar oluşturabilir.