Fizik tedavi ve rehabilitasyon; kişilerin kas ya da iskeletlerinde oluşan çeşitli problemlerin giderilmesine olanak veren bir tıp dalıdır.
Kas ve iskelet problemlerinin yanı sıra, nörolojik hastalıklar sebebi ile oluşum gösteren çeşitli sağlık problemleri de tedavi edilmektedir. Bu sağlık sorunları doğuştan gelebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir.
Kişilerde gözlemlenen ortopedik sorunlar, kazaya bağlı travma, eklem ve kas ağrısı, kireçlenme, felç ya da fıtık gibi sağlık problemleri için de fayda sağlamaktadır.
Fizik tedavi; çeşitli ameliyatlardan sonra da gerekli olabilmektedir. Bu kapsamda kişilerin doktorları tarafından önerilmekte olup, fizik tedavi uzmanının kişiye göre belirlediği tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla süreç tamamlanmaktadır.
Kişilerde gözlemlenen hareket kayıplarının tedavisi için de fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi büyüktür. Bu kapsamda hastanemizde; uzman doktorlarımız gözetiminde kısa sürede sağlığınıza kavuşmanız mümkün olmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının amacı; kişilerde meydana gelen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hareket kayıplarının, ağrıların ve diğer sağlık sorunlarının giderilmesidir. Bu rahatsızlıklar; farklı hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi çeşitli travmalar sebebiyle de gözlemlenebilmektedir. Kişilerin bağımsız hareket edebilme kabiliyetlerinin artış göstermesi için de uygulanabilmektedir.
Fizik tedavinin uzman bir hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Hareket kayıpları; çeşitli iskelet, kas ya da sinir zedelenmelerinden oluşabileceği gibi, ağır spor aktivitelerinin yapılması ile de kendini gösterebilmektedir. Bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerde hissizlik, şiddetli ağrı ve hareket azlığı gözlemlenebilmektedir. Bu ağrıların ortadan kaldırılması için ise; belli bir süre fizik tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması öncesinde bir ortopedi uzmanına görünmek gerekmektedir. Eğer herhangi bir ameliyat sonrasında, cerrahi operasyonu gerçekleştiren hekimin, kişinin iyileşme sürecinde fizik tedavi görmesini önermesi durumunda ise; gerekli dokümanlar ile fizik tedavi hekimine başvurulabilir. Başvuru sonrasında muayene olmak gerekmekte olup, fizik tedavi uzmanının kişiyi muayene etmesi ile bir tedavi süreci belirlenmektedir.
Ağrı ya da travma olaylarında ortopedi alanında muayene olmadan fizik tedaviye başlanması mümkün olmamaktadır. Çekilecek olan MR ya da röntgen sonucuna göre hasar belirlenip, tedavi sürecinin bu bilgilere dayanılarak ilerlemesi gerekir.
Hasarlı bölgede ödem oluşması durumunda ise, ilaç tedavisi ve fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması aynı anda verilebilmektedir. Fizik tedavi; seans olarak verilmekte olup, kişinin sağlık sorununa göre farklı sürelerde olabilmektedir.
Hastanemizde uygulanacak fizik tedavi sürecini desteklemek amacı ile doktorunuzun size vermiş olduğu ev egzersizi varsa bunları da sürekli olarak uygulamak gerekir.
Uygulamanın süresi kişiye göre değişiklik gösterebileceği gibi, tedavinin uygulanma şeklinde de farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kişinin rahatsızlığına göre şekillenen bu yöntemleri, fizik doktoru belirlemektedir. Bu kapsamda uzman hekimlerimiz; sizlere en iyi yönlendirmeyi yaparak ağrısız hayatınıza geri dönmenize yardımcı olmaktadır. Hastanemiz bünyesinde her türlü MR ve röntgen çekimi yapabilmeniz de mümkündür.
Seanslar hâlinde uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının süresi, hastanın mevcut durumuna göre farklılık gösterir. Tüm FTR uygulamaları modern tıp bilimi dahilinde, uzman hekimler ve fizyoterapistler tarafından yapılır. Sıklıkla kullanılan fizik tedavi yöntemleri aşağıda sıralanmıştır.