Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Akupunktur Nedir? Kimlere, Nasıl Uygulanır?

Akupunktur Nedir? Kimlere, Nasıl Uygulanır?

Yüzyıllar öncesine dayanan bir geçmişi olduğu bilinen akupunktur, günümüzde de yaygın olarak kullanılan hastalık tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Hemen her gün popülerliği artan bu tedavi yönteminde, ısı yalıtımıyla beraber lazer ve iğne kullanılır. Bazı hastalıklar sonucu vücutta denge bozuklukları ve bazı değerlerde farklılıklar meydana gelir.

Akupunktur yöntemiyle hastalık sonucunda vücutta meydana gelen değişimler eski rutin düzenine geri dönmesi amaç edinilir. Bu yöntem günümüz tıp dünyasında da kabul edilmiş bir tedavi yöntemi olarak bilinir.

Çin’de aktif olarak kullanılan yöntemde insanların vücudunda bazı noktalar yani meridyenler olduğuna inanılır. Hastalıklara bağlı olarak da bu meridyenlerde bozulmalar oluşur.

Akupunktur yöntemini uygularken uzman kişiler hastalıklar sebebiyle vücudun aksama gösterdiği bölgelere iğne sokarak vücudun eski enerjisini kavuşturulması amaçlanır.

Ancak batı bölgesi uzmanlarına göre tedavinin uygulanacak noktaları sabittir. Hatta bu noktaların bağ dokuları, kas ve sinirler olduğu düşünülür.

Akupunktur Tedavi Yöntemi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Akupunktur tedavi yöntemi günümüzde pek çok fiziksel ve ruhsal hastalığın iyileştirilmesinde aktif olarak kullanılır. Bu rahatsızlıkları kısaca özetlemek gerekirse;

Yüz felci ya da inme,
Sigarayı bırakma,
Periyodik baş ağrısı,
Hipertansiyon,
Kanser hastalarında kemoterapi tedavisine bağlı olarak görülen kusma ve mide bulantısı,
Kanserle ilişkili halsizlik,
Kansere bağlı anksiyete, stres ve duygu durum değişiklikleri,
Kanserle ilişkili ağız kuruluğu,
Kansere bağlı nefes darlığı,
Uykusuzluk,
Depresyon,
Sinüzit,
Astım,
Bağırsak sendromları,
Parkinson,
Migren,
Baş ağrısı,
Eklem, kas ve bel ağrıları,
Alerjik rinit,
Adet sancıları,
Diş ağrısı,
Zayıflama,
Lenfödem tedavisinde,
Uçak korkusu, sınav korkusu,
Doğum ağrısının azaltılması,
Menopozal şikayetler,
Enürezis, (Çocuklarda idrar kaçırma)
Spastik kolon.

Akupunktur Çeşitleri

Dünya geneli üzerinde uygulanan iki tip akupunktur çeşidi vardır. Bunların biri tüm vücuda uygulanır. Diğeri ise sadece kulak kısmına uygulanır.

Vücut Akupunkturu
Bu yöntemle vücudun pek çok noktasına rahatlıkla ulaşım sağlanabilir. İğne ve lazerle yapılan işlemlere bağlı olarak vücuttaki dokular uyarılır. Vücuda uygulanan yöntem, uyarıların beyin tarafından algılanıp gerekli organlara iletildiği söylenir.

Kulak Akupunkturu
Çin felsefesine göre kulak bölgesinden diğer organlara iletişim sağlayan dokular vardır. Bu nedenle günümüzde kulaktan yapılan akupunktur yöntemi de sıkça tercih edilir.
Akupunktur Yönteminde Kullanılan Teknikler

Elektro Akupunktur
Bu teknikte iğnelerin uç kısmına elektrik akımı verilerek uygulanır. Bu şekilde daha etkili olduğu düşünülür.

Konvansiyonel
Dünya genelinde ve ülkemizde en yaygın tercih edilen tekniktir. Teknikte, işlemlerin öncesinde tüm iğneler özel olarak sterilize edilir. Ayrıca iğneler tek kullanımlıktır. Vücudun bazı noktalarına takılan iğneler ortalama 30 dakika kadar vücutta tutulur.

Lazer Akupunktur
Her geçen gün popülerliği artan lazer yöntemindeki tek fark iğne yerine lazer uygulaması yapılmasıdır.

Akupresür
Dikkat çeken tekniklerin başında gelen bu yöntemde ne iğne ne de lazer kullanılır. Bu teknikte diğer seçeneklerin aksine vücudun uyarılması gereken noktalarına basınç uygulanır.

Moksibüsyon
Lazer ve iğne yerine ısı yalıtımıyla vücutlar iletişim kurmak amaçlanır. Bu teknik özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yıllardır yaygındır.

Akupunktur Tedavi Yönteminin Uygulanamayacağı Kişi Grupları

Akupunktur tedavi yöntemi erken doğum gibi bazı olumsuz sonuçlara yol açabileceğinden dolayı hamile olan kadınlara uygulanmaz.

Günümüzde bazı ciddi rahatsızlıklar sonucunda kimi insanlar kan sulandırıcı ilaçlar kullanır. Bu ilaçları kullanan kişiler için akupunktur riskli olabilir. Dolayısıyla kan sulandırıcı iğne ya da hap kullanan kişilerde yöntemin uygulanması tavsiye edilmez.

Kalbinde pil olan kişilerin işlem sırasında zarar görme ihtimali vardır. Özellikle elektrik akımının tercih edildiği yöntemler risk oranını artırır. Bu sebeple kalbinde pil olan kişilere herhangi bir akupunktur tekniği uygulanmaz.

Özetle, uygulama ilk altı ayın içerisinde olan emziren annelere, radyoterapi ve kemoterapi görmekte olan kanser hastalarına, kalbine pacemaker (kalp pili) takılmış kişilere yapılmamaktadır. Bunların haricinde tedavi herkese uygulanabilir.

Akupunktur Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Akupunktur tedavisi vücutta oluşan hastalıkları veya fonksiyon bozukluklarını ortadan kaldırmak için steril çelik, gümüş veya altından yapılmış özel akupunktur iğneleri ile yapılır. Bu iğneler yeri ve özelliği belirli olan noktalara, akupunktur eğitimi almış hekimlerimiz tarafından uygulanmaktadır.

Her tedavi yönteminde olduğu gibi akupunktur uygulaması öncesinde de uzman doktorlar tarafından muayene edilmeniz gerekir. Özkaya Tıp Merkezinde, alanında uzman doktorlarımız işlem öncesi muayene yapmaktadır.

Muayene sırasında mevcut rahatsızlığınızın haricinde geçmiş dönemlerde geçirmiş olduğunuz ciddi rahatsızlık ve operasyon gibi önemli bilgileri vermeniz daha doğru olur.

Genel bilgiler edinildikten sonra oturur pozisyonda ya da yatarken işlem uygulanabilir. İşlemde kullanılacak teknik ve yapılacak bölgeye göre kıyafet çıkarma durumu söz konusu olabilir.

İşlem sırasında uygulanacak bölgelere göre ortalama 5 ile 25 taneye kadar iğne kullanılır. Ve iğneler vücutta yarım saat kadar takılı kalır.

Akupunktur tedavisi sırasında ağrı yada sızı gibi olumsuz durumlar oluşmaz. 6 ile 10 seans arasında tedavi görmeniz istediğiniz kıvama gelmeniz için yeterli olur.

Akupunkturun Yan Etkisi Var Mıdır?

Günümüzde uygulanan pek çok tedavi yönteminde olduğu gibi akupunktur işlemi sonrasında da bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Vücuda dışarıdan herhangi bir kimyasal madde verilmediği için kesinlikle doğal bir tedavi yöntemidir. Bazı kişilerde hiçbir yan etki görülmez. Ancak, bazı kişilerde tedavi işlemi yapıldıktan sonra görülebilecek olası yan etkiler şöyle sıralanabilir;

  • İğne takılan yerlerde morarma, kanam, ağrı ya da sızı
  • Ruhsal ve fiziksel olarak sersem hissetmek
  • Deriye yakın olan kısımlarda organ delinmesi (ağır yan etki)
  • Mevcut hastalığın kötüye gitmesi
  • Akciğerde rahatsızlık

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585