Genel cerrahi; tıbbın önemli ve geniş bir içeriğe sahip bölümlerinden biridir. Genel cerrahi geçmişten günümüze hariciye olarak da bilinmektedir. Bu bölüm, birçok hastalık ve tedavisini kapsamaktadır.
Ağırlıklı olarak cerrahi tedavi gereken hastalıklara hizmet vermektedir. Genel cerrahi bölümü karaciğer, pankreas, ince ve kalın bağırsak, mide, rektum, dalak ve safra kanalları hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Bunun yanı sıra fıtıklar, torasik bölge, yumuşak doku yaralanmaları ve tiroidler için de başvurulabilmektedir.
Genel cerrahi bölümünü ağırlıklı olarak ameliyat olması gereken hastalıklara sahip kişiler muayene için tercih etmektedir. Bu nedenle genel cerrahi servisleri ameliyat öncesi ve sonrası kişilerin yatışı yapılmaktadır.
Kurumumuzda yer alan genel cerrahi uzmanı 6 yıl tıp bölümü okuduktan sonra uzmanlık eğitimini genel cerrahi üzerine yapmıştır. Bu sebeple tüm hastalıklar ve organlar hakkında detaylı bilgilere sahip olduklarını söyleyebilmek mümkündür.
Birçok bölümü kapsaması sebebiyle gerekli durumlarda hastalığın ilişkili olduğu servise konsültasyon istenebilmektedir. Kişilerin şikayetleri doğrultusunda bir ön tanı oluşturarak tanı yöntemlerini belirleyeceklerdir. Gerekli tanı yöntemlerinin sonuçları doğrultusunda kesin tanı konularak hastaların tedavi sürecine başlanabilmektedir.
Genel cerrahi muayenesi önceden belirtiğimiz sistemlerde meydana gelen şikayetler varlığında ihmal edilmeden kesinlikle yaptırılmalıdır. Genel cerrahi bölümünde ağırlıklı olarak cerrahi tedavi hizmetleri sunulduğu için muayenenin gerçekleşmediği durumlarda hastalığın seyri daha kötüye gidebilecektir.
İlk olarak hasta hakkında anamnezi alınmalıdır. Anamnezi öyküsünde hastanın yaşı, kronik hastalık varlığı, hastanın sürekli kullandığı ilaçlar, hastada gözlenen şikayetler ve bu şikayetler hakkındaki genetik aile öyküsü hakkında bilgiler alınacaktır.
Bu bilgilerin ışığında genel cerrahi ekibimizin başarılı doktorları şikayetlerin yer aldığı sistemlerde fiziksel bir muayene gerçekleştirecektir. Fiziksel muayene sırasında sistemlerin detaylı incelenmesi mümkün olamayacağı için genel bir muayene sonrasında doktor hasta hakkında bir ön tanı belirleyecektir.
Hasta hakkında bir ön tanı belirlendikten sonra kesin tanının konulabilmesi için tanı ünitelerimize yönlendirme yapılacaktır.
Genel cerrahi hastalıklarında tanı konulabilmesi için gastroenteroloji, görüntüleme teknikleri, radyoloji, patoloji ve medikal cerrahiden yararlanılmaktadır.
Bu tanılama testlerinin gerekli görülenleri, doktorlar tarafından belirlenecek ve hastalar bu konuda bilgilendirilecektir. Gerekli tanı yöntemlerinin uygulanmasından sonra doktor sonuçları değerlendirerek hastalık hakkında kesin tanı koyabilecektir.
Kesin tanının konulmasından sonra şikayetlerin azaltılabilmesi ve hastalığın seyrinin durdurulabilmesi için bir tedavi planı oluşturulacaktır. Genel cerrahlarımız tarafından oluşturulan tedavi planı sayesinde hastaların yaşam kalitesi arttırılırken sağlığının devamlılığı sağlanabilecektir.