Toplumda en yaygın hastalıklar arasında olduğu tahmin edilen hemoroid sorunu, özellikle doğum yapan kadınlarda ve oturarak çalışanlarda sık görülüyor. Erken evrelerdeki hastalar için diyet ve ilaç düzenlemeleri rahatlatıcı olabilirken, ileri evrelerde cerrahi yönteme başvurulması önem taşıyor. Ancak günümüzde ağrısız, acısız, kesisiz “hemoroidal arter ligasyonu (bağlaması) doppler hemoroid tedavisi” ile hemoroid ameliyatları daha konforlu hale geliyor. Ayrıca standart hemoroid ameliyatlarından sonra özellikle ileri yaşlarda yaşanan gaz ve gaita kaçakları doppler hemoroid yöntem ile son buluyor.
Genel anestezi altında yapılan ağrısız, acısız, kesisiz hemoroidal arter bağlaması adı verilen doppler ile yapılan bu işlem minimal invaziv bir yöntemdir. Standart hemoroid ameliyatlarında hemoroidler kesilerek alınmaktadır ve o bölgeye dikiş atılmaktadır. Bu, hasta için ağrılı bir işlem olabilmektedir. Doppler işleminde ise kesi yapılmamakta, daha az anestezi verilmekte, hasta ağrı ve acı hissetmemektedir. Hastalar 1 günlük hastane yatışı sonrası günlük yaşantılarına, ertesi gün de iş hayatlarına dönebilmektedirler. İşlem sonrası herhangi bir iz kalmamaktadır.
Bu işlem, hemoroid sorununun tedavisinde uygulanmaktadır.
Hasta herhangi bir ameliyata gelir gibi 8 saatlik açlıkla hastaneye gelmektedir. Ameliyattan önceye hastaya hastanede lavman yapılmaktadır. Bunun dışında işlemin herhangi bir özel hazırlığı yoktur. 20-25 dakika süren bir uygulamadır. Genel anestezi yapıldığı için hasta 1 gün hastanede kalmaktadır. Ertesi gün hasta işe geri dönüş, araba kullanmak, yürüyüş yapmak gibi normal günlük faaliyetlerini gerçekleştirebilir hale gelmektedir. Özel bir sistemle dikerek gerçekleştirilen bir yöntemdir. Dışarı açılan hemoroidler bir akordeon gibi düşünülürse, açılmış olan akordeonun dikilerek kapatılması gibi bir işlem şeklinde tanımlanabilmektedir. Hem hemoroide giden kan damar akımları kesilir hem de hemoroid yerine yerleştirilir. Yani hastada hemoroidler yerinde kalmaktadır. Özel bir ultrasonik doppler sistemiyle hemoroide giden damar bulunmakta ve özel bir cihazla dikilerek boğulmaktadır.
Hemoroidlerin tam olarak yerine yerleşip oturması 60-90 gün sürmektedir. Hastaların bu süre zarfında gaita yaparken dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle ameliyat sonrası hastalara gaitayı yumuşatıcı ilaçlar verilmektedir. Ameliyattan sonra 1 hafta kadar acı, baharatlı ve ekşi besinlerden kaçınılması önerilmektedir. 1 haftanın sonunda herhangi bir diyet kısıtlaması kalmamaktadır.