Kasık fıtığı, karındaki yumuşak dokunun alt karın duvarından kasıklara doğru itilip buradan dışarı çıkması ve kasıkta şişlik ortaya çıkarmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Kasık fıtıkları özet olarak karın içindeki ince bağırsak ve bağırsak yağları gibi organların cilt altından dışarı çıkması anlamına gelir. Kasık fıtığı erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha sık görülür. Kasık fıtığı yaygın olarak ağrı ve şişlikle karakterize belirtilerle ortaya çıkar. Ayrıca kasın fıtığında gevşeme ve ağrı belirtileri de görülür. Yaşlılık, obezite, kabızlık, bağ dokularının zayıflaması, sigara kullanımı gibi faktörler kasık fıtığına neden olur. Kasık fıtığının tek tedavisi olan kasık fıtığı ameliyatları ise kapalı ve açık olarak yapılır.
Kasık fıtığı, karın içindeki organların (ince bağırsaklar, bağırsak yağları gibi), karın duvarındaki zayıf bölgelerden çıkarak cilt altında şişlik oluşturmasıdır. Yani kasık fıtığı karın içindeki organların karın içindeki organların cilt altından dışarıya taşarak belirgin hale gelmesidir. Kasın fıtığında ortaya çıkan şişlik, özellikle kişi öksürdüğünde, eğildiğinde veya ağır bir nesneyi kaldırdığında ağrı meydana getirir.
Genellikle kadınlara oranla erkeklerde 3 daha fazla görülen bir hastalık olan kasık fıtığı; obezite, yaşlılık, kabızlık, kronik öksürük, bağ dokularının zayıflaması, sigara tüketimi ve hamilelik gibi faktörler sonucunda meydana gelir. Bu gibi hastalık ve problemleri olan kişilerde kasık fıtığı görülme riski daha fazladır.
Kasık kemiğinin her iki yanında bölgede meydana gelen belirgin şişlik, öksürüldüğünde şişliğin ağrı ve yanma oluşturması, kasıklarda baskı ve gevşeme hissi kasık fıtığının karakteristik belirtileri arasında yer alır. En sık karşılaşılan fıtık türü olan kasık fıtığı, fıtığın evresine ve şiddetine göre tedavi yöntemleri içerse de kasık fıtığının en başlıca tedavisi kasık fıtığı ameliyatıdır. Kasık fıtığı ameliyatları ise açık veya kapalı olarak yapılır.
Kasık fıtığı kendi içinde direkt, indirekt ve femoral fıtık olarak sınıflansa da obturator fıtıklar da görülür.
İndirekt fıtıklara toplumda sık rastlanır, her yaşta görülür ve testislere kadar inme riski bulunur.
Direkt fıtıklar, adından da anlaşılabileceği gibi direkt olarak karın duvarının zayıf bölgesinden çıkan ve yaş ilerledikçe görülme riski artan fıtıklardır.
Femoral fıtıklar ise daha nadir görülür. Kadınlarda daha sıktır ve fıtığın boğulma riski diğer fıtık türlerine göre daha yüksektir.
Kasık fıtığı, alt karın duvarında karın dokusunun içeri girmesine izin veren bir zayıflık veya açıklık olduğunda meydana gelir. Kasık fıtığına neden olan faktörlerin başında obezite, yaşlılık, kronik öksürük, kabızlığa bağlı ıkınma, yoğun egzersiz, bağ dokularında zayıflık, sigara tüketimi ve hamilelik gelir. Ayrıca doğumda meydana gelen bir açıklık ve uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde çalışmak da kasık fıtığına yol açabilir.
Kasık fıtığına yol açan nedenler şunlardır:
Birçok insanda kasık fıtığına yol açan karın duvarı zayıflığı, doğumdan önce karın duvarı kaslarındaki zayıflığın düzgün kapanmaması sonucu yaşanır. Diğer kasık fıtıkları, yaşlanma, yoğun güç gerektiren fiziksel aktivite veya sigaranın eşlik ettiği öksürük nedeniyle kasların zayıflaması veya bozulması sonucu yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişir.
Yaşamın ilerleyen dönemlerinde, özellikle bir yaralanma veya karın ameliyatından sonra karın duvarında da zayıflıklar meydana gelebilir. Erkeklerde zayıf nokta genellikle spermatik kordun skrotuma girdiği kasık kanalında meydana gelir. Kadınlarda kasık kanalı, rahmi yerinde tutmaya yardımcı olan bir bağ taşır ve bazen rahimdeki bağ dokusunun kasık kemiğini çevreleyen dokuya bağlandığı yerde fıtıklar meydana gelir.
Kasık fıtığının karakteristik belirtisi kasık kemiğinin her iki yanındaki bölgede, özellikle öksürüldüğünde, hapşırıldığında veya ıkınma eylemi yapıldığında ve kişi dik durduğunuzda daha belirgin hale gelen şişliktir. Bu şişlikle birlikte kasık kemiğindeki çıkıntıda ağrı ve yanma hissi oluşur. Kasıklarda baskı hissi de kasık fıtığı belirtilerinden sayılır. Diğer yandan mide bulantısı, kusma, ateş ve gaz çıkaramama problemi de kasık fıtığı olan kişilerde rastlanılan belirtiler arasındadır.
Kasık fıtığı olan kişilerde görülen belirtiler genellikle şöyledir:
Eğer öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda, ıkındığınızda ve dik durduğunuzda kasık kemiğinizin her iki yanında da şişlik söz konusuysa bu durum kasık fıtığının yaygın bir belirtisidir. Karın içi basıncının arttığı durumlarda bu şişlik durumu ağrı ve kramplara dönüşebilir.
Kasık kemiğindeki şişliğe bağlı olarak ağrı ve yanma meydana gelebilir. Meydana gelen bu ağrı ve yanma, karın içi basıncının arttığı durumlarda etkisini daha fazla gösterir, yatınca ise azalır. Ağrı yemeklerden sonra kramplar şeklinde de görülebilir.
Kasık fıtığında kasık kemiğinde meydana gelen şişlikler ve ağrılar kasıkta ağırlık ve baskı hissi yaratır.
Kasık fıtığında görülen belirtiler arasına fıtık bölgesinde kızarma ve morarma eklenebilir.
Kasık fıtığı, kişinin aslında yemediği halde çok fazla yemek yemiş gibi karın şişkinliği hissetmesine yol açabilir.
Çok yaygın olmasa da kasık fıtığı belirtileri listesine mide bulantısı ve kusma da dahil edilebilir.
Kasık fıtığı hastalığı olan kişilerde ateş semptomu görüldüğü de saptanmıştır.
Kasık fıtığını bağırsakları etkilemesiyle birlikte fıtık hastalığından muzdarip olan kişilerde gaz çıkaramama problemi görülmesi muhtemeldir.
Yeni doğanlarda ve çocuklarda kasık fıtığı, özellikle doğumda mevcut olan karın duvarında bir zayıflıktan kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda fıtık yalnızca bebek ağlarken, öksürürken veya dışkılama sırasında ıkınırken görülebilir. Bu nedenle bebek sinirli olabilir ve iştahı normalden daha az olabilir. Çocuklarda ise öksürdüğünde, bağırsak hareketi sırasında zorlandığında veya uzun süre ayakta durduğunda fıtık daha belirgin olarak ortaya çıkar.
Genellikle uzman hekimler tarafından yapılan fiziki muayene sonucunda kasık fıtığının oluşup oluşmadığı belirlenmektedir. Hastanın anlattığı şikayetler de sorunu tespit etmede hekimlere yardımcı olmaktadır. Küçük fıtıkların tanısı ise ultrasonografi yardımıyla yapılan görüntüleme sonucunda konulur.
Kasık fıtıkları doğal seyrine bırakıldığında küçülme ya da iyileşme olmayacağı ve ilaçla tedavisi olmadığı için teşhis koyulunca tek tedavi kasık fıtığı ameliyatıdır. Fıtık cerrahisinde amaç fıtık kesesini olması gerektiği batın (karın) içindeki yerine yerleştirilmesi ya da çıkarılmasıdır.
Amaç fıtıklaşmaya sebep olan kısmi kusurun (defektin) kapatılması ve bir daha olmaması için meşle yani yamayla sağlamlaştırılmasıdır. Cerrahi tedavi öncesinde lokal anestezi, genel anestezi ya da belden uyuşturma (spinal anestezi) şeklinde uygulanabilir. Fıtık ameliyatları açık ya da kapalı yöntemle yapılabilen operasyonlardır.
Kasık fıtıkları, şişkinliği tekrar yerine itmek ve karın duvarındaki zayıflığı güçlendirmek için yapılan kasık fıtığı ameliyatıyla onarılabilir. Kasık fıtığı ameliyatıyla birlikte bu onarımın 2 şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür:
Açık ameliyat: Cerrahın yumruyu tekrar karın içine itmesine izin vermek için bir kesiğin yapıldığı yer
Kapalı ameliyat: Laparoskopik cerrahi olarak da bilinen kasık fıtığı ameliyatı daha az invaziv ancak daha zor bir teknik olup, birkaç küçük kesiğin yapıldığı, cerrahın fıtığı onarmak için teknik ekipmanlar kullanmasına olanak tanıyan bir tekniktir.
Her iki kasık fıtığı ameliyatı yönteminin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ameliyat türü, kişiye özel ve ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın deneyimine bağlıdır.