Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Kist ve Tümör Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kist ve Tümör Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kist ve Tümör iki ayrı şekilde ele alınmalıdır. Kist tıp dünyasında en yaygın kullanılan terimlerin başında yer alır. Vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir. Kistler iyi huylu yada kötü huylu olma gibi farklı özelliklere sahiptir.

Kistlerin iç kısımları hava ya da sıvıyla dolu olabildiği gibi yarı sıvı halde de olabilir. Başlangıçta Milimetrik boyutlarda olan kistler zaman içerisinde büyüme gösterebilir.

İnsan vücudunun hassas bölgelerinde oluşum gösteren kist çeşitleri bazen tehlike arz edebilir. Bu nedenle kist şüphesi olan kişilerde detaylı araştırılmaya gidilmesi gerekir.

Vücuttaki dokular üzerinde oluşan bu kistler, aslında dokunun normal bir parçası olarak kabul edilmez. Bu sebeple de vücutta birtakım değişikliklere yol açabilir.

Kistlerin birçoğu iyi huylu olduğundan dolayı genel anlamda ciddi bir tehlike oluşturmazlar. Büyüme oranları da çok hızlı olmadığı için zaman içerisinde farklı bir hastalığa dönüşme oranı düşüktür.

Tümör (Ur) Sadece insana dokularına değil hayvan ve bitki dokularında da meydana gelen anormal şişliklere ur yani tümör adı verilir.

Tümör çeşitleri de tıpkı kistler gibi iyi huylu ya da kötü huylu olarak farklı gruplara ayrılır. İyi huylu olan tümörler zararsız olarak bilinir. Çıktıkları dokunun özelliklerine sahip olur.

Kötü huylu tümör çeşitleri ise çıktıkları dokuya beraber çevre dokuları da tahrip ederler. Zaman içerisinde de yavrulama yoluyla vücudun diğer organlarına sıçrama gibi bir durum söz konusudur.

Kötü huylu tümörler zaman içerisinde büyük oranda gelişme göstererek hastaları ölüme kadar dahi sürükleyebilir.

Günümüzde hangi dokuzda meydana geldiği belli olmayan tümör çeşitleri de vardır. Bu tümörler halk arasında ve tıp dünyasında kanser olarak bilinir.

Kist ve Tümör Arasındaki Fark Nedir?

Oluşma şekilleri itibariyle benzerlik gösterse dahi tümör ve kist aslında iki farklı kavramdır. Kistlerin çoğunda kanser belirtisi görülmez. İyi ve kötü huylu olarak farklı grupları olsa dahi çok zararlı değillerdir.

İnsan vücudunda en yaygın görülen kist çeşitleri ise yumurtalık ve derinin hemen alt kısımlarında gelişme gösterir. Bunlara yağ kistleri de denir.

Tümör ise vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilen anormal dokular olarak adlandırılır. Kötü huylu olan tümörler genellikle kanser dokularıdır.

Kist ve Tümör Tanısı Nasıl Konur?

İnsanların vücudunda anormal bir şekilde meydana gelen her değişiklik için detaylı araştırma yapılması tavsiye edilir.

İlk muayene hastanın öyküsü ile başlar. Muayenelerin uzman hekimler tarafından yapılması en önemli detayların başında yer alır.

Özkaya Tıp Merkezi’nde yaşadığınız her bedensel sorun için çözüm bulabilecek uzman hekimlerin yer aldığı geniş bir kadro vardır.

Hastanın öyküsünde seyreden değişiklik çeşitlerine göre şüpheli bölgeden bazı tetkikler talep edilir.

Bu tetkikler ultrason, grafi, tomografik inceleme ya da emar olabilir. Hangi tetkikin yapılacağına alanında uzman olan hekimler karar verir.

Belirtileri Nelerdir?

  • Her ikisinde de vücudun bazı bölgelerinde şişlikler meydana gelebilir.
  • Şişlikler her zaman belirgin olmaz. Bazen dokularda şekil bozukluğu şeklinde de görülebilir.
  • Kemik ve kas dokularında meydana gelen kitleler özellikle de iyi huylu olanların bir kısmı doğuştan oluşabilir. Bu tarz kitleler yaşa bağlı olarak büyüme gösterip sonradan fark edilmesine sebep olabilir.
  • Patolojik bir tanı konulabilmesi için bazen cerrahi müdahaleler yapılması gerekebilir.
  • Kist ve tümör çeşitleri genellikle bulgu vermez. Ancak bazı belirtiler bu noktada şüphe duymanızda etkili olabilir.
  • Adet düzensizliği, zaman zaman lekelenme ya da adetten kesilme kadınlarda en belirgin olan belirtiler arasında yer alır.
  • Kasık ve karın ağrısıyla beraber karın bölgesinde meydana gelen şişlikler bu noktada şüphe etmek için oldukça etkilidir.
  • Cinsel birliktelik sırasında yoğun bir şekilde ağrı hissetmek kist ve tümör için şüphe duyulmasına etki eden faktörler arasında yer alır.
  • Sindirim ve idrar şikayetleri de yine belirtiler arasındadır.

Kist Ve Tümör Nasıl Tedavi Edilir?

Kist ve tümör tedavisinde farklı teknikler tercih edilebilir. Özellikle kitlelerin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu net bir şekilde anlamak için yapılan tetkikler uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesinde de etkili olur.

İyi huylu olan kistlerde bazen ilaç tedavisi yeterli olsa dahi genel olarak cerrahi operasyon yapılması uygun görülür.

Yapılacak cerrahi operasyonun türünü hastanın öyküsü, genel sağlık durumu ve mevcut kronik hastalıklarıyla beraber yaş gibi detaylar belirler.

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585