Kardiyoloji, dolaşım sistemi ile kalp hastalıklarının değerlendirmeye alındığı, tedavi sürecinin planlandığı ve tedavinin gerçekleştirildiği bir tıp dalıdır.
Daha önceleri kardiyoloji kapsamında ele alınan rahatsızlıklar ve hastalıklar dahiliye bölümünün bir alt dalı olarak hastalara hizmet sunmaktaydı; fakat günümüzde kardiyoloji tek başına bir ayrı bir bilim dalı olarak faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
6 yıllık tıp eğitiminin ardından uzmanlık eğitimlerini kardiyoloji üzerine alan tıp insanlarına kardiyolog unvanı verilmektedir.
Kardiyologlar, genel olarak kalp ritim bozukluğuna bağlı olarak çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilerin yaşadığı kişilere sağlık hizmetlerini vermektedir.
Kurumumuzda görev alan olan kardiyoloji uzmanı ve kardiyoloji bölümü çalışanları, bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerin tedavilerini son teknoloji tanı ve tedavi yöntemleri ile desteklemektedir.
Siz de kalbinizle. ilgili sorunlar yaşıyorsanız, hastanemizin kardiyoloji bölümüne başvurabilir ve muayene olarak hastalığınıza tanı koydurabilir, tedavi sürecine başlayabilirsiniz.
Kardiyoloji muayenesi, kalp ve dolaşım sistemi kaynaklı olarak yaşandığı düşünülen rahatsızlıkların belirtilerini gösteren kişiler üzerinde mutlaka gerçekleştirilmelidir. Çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomları yaşayan kişilerin yanı sıra özellikle 40 yaşın üzerinde olan kişiler belirli aralıklarla kardiyoloji muayenesi olmalı ve kalp sağlıklarından emin olmalıdır. Çünkü kalp hastalıkları kimi zaman ani ölümlerin yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.
Özellikle 40 yaşın üstüne çıkmış ve aile geçmişin kalp hastalığı bulunan kişilerin kardiyolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. Kimi kalp hastalıkları belirgin bir semptom göstermediği için hayati tehlikenin yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple hastanemiz ve hekimlerimiz tarafından düzenli kardiyolojik muayene önerilmektedir.
Kardiyolojik muayenede öncelikle hastanın geçmişi, öyküsü dinlenir. Hastanın ailesinde ve özellikle birinci derece üst soyunda kalp hastalıkları bulunan kişilerin olup olmadığı öğrenilir. Daha sonra şikayetlerin ve semptomların çeşidine göre kardiyologlar, kalp sağlığının değerlendirilmesi ve ortaya konması için bir takım tetkik isteklerinde bulunur. Yapılan tetkikler sonucunda bir kalp hastalığının olup olmadığı ortaya konur ve kalp hastalığı söz konusu ise gerekli olan tedaviye başlanır.
Genel olarak kardiyoloji bölümü doktorları, aile geçmişinde kalp hastası bulunmasa ve herhangi bir semptom gözlenmese dair 45 yaş ve üstü olan kişilerin düzenli olarak kardiyolojik muayeneden geçmesini önermektedir. Çünkü kötü beslenme alışkanlıkları, alkol ve tütün malzemesi gibi kötü alışkanlıklar, hareketsiz yaşam tarzı, şeker hastalığı ve benzeri gibi durumlar çeşitli kalp hastalıklarının yaşanmasına da neden olabilmektedir.
Vücut için en hayati organlardan bir tanesi kalptir. Kalp ve dolaşım bozukluğu nedeniyle insanlar pek çok hastalığa yakalanabilmektedir. Bu hastalıkların da genel olarak belirtileri birbiri ile benzerlik göstermektedir. Genel olarak kardiyoloji hastalıklarının belirtileri şunlardır: