Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Kalp Kası İltihabı (Miyokardit)

Kalp Kası İltihabı (Miyokardit)

Kalbin büyük bir kısmını oluşturan kalp kası çeşitli sebeplerden dolayı iltihaplanabilir. Bu da kalple veya vücudun tamamıyla ilgili bazı olumsuz durumlara neden olabilir. Kalp kası iltihabında, her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin önemi büyüktür.

KALP KASI İLTİHABI (MİYOKARDİT) NEDİR?

Miyokardit, miyokard yani kalp kasının veya kalp duvarının orta kas tabakasının iltihaplanması sonucu göğüs ağrısı, nefes darlığı ya da hızlı veya düzensiz kalp ritimlerinin meydana geldiği bir hastalıktır. Miyokard yani halk diliyle kalp kası kalbin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Kalp kası da diğer kaslar gibi iltihaplanabilir. Bakteriler, virüsler, mantarlar, otoimmün hastalıklar da buna neden olabilir. Kalp kası hastalıklarının yaklaşın yüzde 25’ini oluşturan kalp kası iltihabında kalp kası hücreleri bozulmaktadır.

KALP KASI İLTİHABI (MİYOKARDİT) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp kası iltihabı belirtileri hemen görülmeyebilir, yavaşça gelişebilir. İlk zamanlardaki belirtiler pek çok hastalığa benzeyebilir. Genelde belirtiler grip ve zatürree gibi hastalıklara benzemektedir. Bazı kişilerde belirtiler aniden çıkar.

Miyokardit yani kalp kası iltihabının belirtileri şunları içerir:

  • Göğüs ağrısı
  • İstirahat ya da hareket halindeyken nefes darlığı
  • Bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda şişme
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • Anormal vücut yorgunluğu
  • Tenin soluklaşması
  • Ateş
  • Kas ve eklem ağrıları
  • İştah azalması
  • Mide bulantısı
  • Sebepsiz kilo kaybı
  • Öksürük

Ancak kalp kası iltihabının belirtileri hastadan hastaya değişmektedir. Belirtiler iltihabın şiddetine ve süresine göre de farklılık gösterebilir. Düşmeyen ateş ve aşırı yorgunluk, nefes darlığı durumu varsa doktora başvurmak en doğru olanıdır.

KALP KASI İLTİHABI (MİYOKARDİT) NEDENLERİ NELERDİR?

Vücudun farklı bölgelerinde virüs, bakteri, parazit ya da mantarların neden olduğu enfeksiyonlar ve bazı otoimmün hastalıklar miyokardite neden olabilir. Miyokardit oluşumunda çoğunlukla etken viral enfeksiyonlardır. Ancak difteri ve lyme hastalığına yol açan bakteriler, lupus gibi sistemik hastalıklar da miyokardite neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra, toksik reaksiyona yol açan bazı ilaçlar, antibiyotikler ve uyuşturucu madde kullanımı da kalp kasının iltihaplanmasına yol açabilir. Kişinin bağışıklık sistemi güçlüyse sistem mikroplarla savaşır bir sorun oluşmaz. Ama bağışıklık sistemi düşük olan kişiler bu konuda başarısız olabilir. Kalp kası iltihabı ayrıca mantarlardan da oluşabilir.

KALP KASI İLTİHABI (MİYOKARDİT) TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Kalp kası iltihabı teşhisinde doktor öncelikle belirtileri ve tıbbi geçmişi gözden geçirerek detaylı bir anamnez alır. Bundan sonra fiziki muayene yapar ve steteskopla kalbi dinler. Bunun dışında bazı testler yapılır. Bu testleri şöyle sıralamak mümkündür:

Kan testi

Kardiyoloji uzmanı kalp kası iltihabından şüphelenmişse miyokardit ilişkili enfeksiyonların varlığının kontrolü için kan testlerinin yapılması gerekebilir.

Transtorasik ekokardiyogram

Bu testle kalp boşlukları ve kapak yapıları görüntülenir.Kalp kasının fonksiyonu değerlendirilir. Görüntüleme de ultrasound probu göğsün önüne yerleştirilir ve görüntüleme için ultrason dalgaları kullanılır.

Elektrokardiyogram

Bu testle kalbin elektriksel aktivitesi izlenir. Anormal kalp ritmi gözlenir. Vücudun çeşitli yerlerine konan iletici uçlar (elektrotlar) vasıtasıyla ortaya çıkan elektrik değişiklikleri yükseltilerek kaydedilir. EKG kalp hastalıklarının teşhisinde hekimin muayenede bulduğu araz ve belirtiler ile birlikte değerlendiğinde, diğer tahlil ve filmler de göz önünde bulundurulduğunda yardımcı olur.

Göğüs röntgeni

Akciğer sorunları da kalp kası iltihabıyla aynı semptomlara neden olabilir. Ayırıcı tanı için göğüs filmi de istenebilir.

Holter

Kalp ritmini görebilmek için hastaya ritim holter takılabilmektedir.

KALP KASI İLTİHABI (MİYOKARDİT) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kalp kası iltihabında ritim sorunları ve kalp yetmezliği görülebileceği için hastalara bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar kalp kasının fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı ve ritim bozukluğu gelişmesini engelleyen ilaçlardır. Vücutta ödem varsa sodyumun kullanılmasını ve sıvı akışının sağlıklı olmasını sağlayan diüretik ilaçlar da hastaya verilmektedir. Ancak bazı hastalarda durum ağır seyredebilir. Bu hastalar da hastanede yatırılmaktadır. Hastanede damar yolundan verilen ilaçlar daha hızlı kalbe ulaşır ve kalbin yükünün azalmasına yardım eder. Kalp kası iltihabında tedavi hastaların klinik durumuna, kalp fonksiyonlarının durumuna göre belirleniR. Genelde hafif kalp kası iltihabı durumlarında dinlenme ve ilaç tedavisi verilir. Ancak kalp atışları düzensiz olan, kalp fonksiyonları bozulmuş olan hastalar hastaneye yatırılır. Çok ciddi durumlarda da ventiküler destek cihazı, aort pompası gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Hastalık çok şiddetliyse kalp nakli gerekebilir.

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585