Psikoloji insanların ve hayvanların davranışlarını ve zihinsel sürecini inceleyen bilim dalıdır. Psikiyatri ise beyin hastalıklarının tamamını kapsayan bir bilim dalıdır. Psikoloji bölümünde hastaların genellikle dinleme ve konuşma terapisi ile tedavisi yapılırken Psikiyatri bölümünde hastaların ilaçlı tedavisi yapılmaktadır. Psikoloji bölümüne akıl sağlığı ve ruh hastalıklarını içeren herhangi belirti ya da bulguları barındıran herkesin gidebilmesi mümkün olacaktır.
Kişilerin duygusal ve davranışsal herhangi bir tavrında ortaya çıkan bozuklukların altında yatan en önemli nedenlerden biri mantık dışı düşüncelerle baş edememe durumudur. Bilişsel düşüncelerin tamamı davranışlara ve duygulara yansıyan durumlardan bir tanesidir. Bu kapsamda Psikoloji bölümümüzde bulunan Uzman Psikologlarımız kişilerin duygu durum ve davranışsal bozuklarınızın temeline inerek, bu mantık dışı davranışlarla baş edebilme ve bu düşüncelerden arınarak yeni düşünce ve becerilere kavuşulması konusunda destekleme görevi üstlenmektedir
Kişilerin Psikolojik sorunlarının ortaya çıkması duygu ve davranışları ile başa çıkamama sorunlarını ortaya çıkaracağı için yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürecektir. Bunun yanı sıra kişinin benliğinde ortaya çıkan tüm sorunlar duygu durum bozukluklarının daha da ilerlemesine neden olabileceği için hastaların sağlığının büyük ölçüde bozulmasına neden olabilmektedir. Özkaya Tıp Merkezi Uzman Psikologlarımız uzmanlık eğitimini Psikoloji üzerine almış kişilerdir. Bu açıdan tüm hastalarımızın için en kapsamlı ve donanımlı tedavi yaklaşımlarını sunabileceklerini söyleyebilmek mümkün olabilmektedir.
Psikoloji bölümümüzde muayeneler tamamen hasta odaklı olarak gerçekleştirilmektedir. Muayene genellikle diyalog halinde gerçekleştiği için kişiler içinde oldukça rahat geçeceğini söyleyebilmek mümkün olacaktır. Uzman Psikologlarımız ilk olarak hastanın anamnezi öyküsünü alacaktır. Psikolojik hastalıklar genetik faktörler sebebi ile ortaya çıkabileceği için hastaların ailelerinde var olan hastalıklar psikologlar tarafından değerlendirilecektir.
Bunun yanı sıra kullanılan ilaçlar, daha önce geçirilmiş Psikoloji kaynaklı hastalıklarının bilinmesinin de önemi oldukça büyüktür. Hastada sigara, alkol ya da uyuşturucu gibi zararlı alışkanların var olup olmadığının bilinmesi tedaviyi etkileyen önemli bir nokta olması sebebiyle mutlaka bilinmelidir. Diyalog şeklinde gerçekleştirilen bu muayene türünde hastanın bilincinin yerinde olması ve rızasının bulunması durumunda hasta yakınlarının bu muayeneye katılabilmesi mümkün olabilmektedir.
Hastanın bilincinin yerinde olmaması durumunda ise muayene için hasta yakınına başvurulmak durumunda kalınacaktır. Muayene öncesinde Psikologlar kendilerini tanıtarak hasta ve hasta yakınının kendisine güven duyabilmesini sağlayacaktır. Bu muayene sırasında konulan tüm konular hasta mahremiyetinin korunması gereğince sır olarak kalmakta ve gerekli görülmediği durumlarda 3. Bir şahıs ile paylaşılmamaktadır. Özkaya Tıp Merkezi Psikologlarımızın anlayışlı ve saygılı tavrı ile hastada meydana gelen duygu durum ve davranış şekilleri kısa süre içerisinde tespit edilebilecektir.
Bu kapsamda doktorlarımızın empati yeteneği ve kaygıyı yatıştırabilen davranışları sayesinde hastanın temel sorunları belirlenerek, buna göre bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Psikoloji bölümünde tedavi genellikle açık uçlu ya da kapalı uçlu sorular ve diyaloglar şeklinde gerçekleştirilmektedir. Seans şeklinde gerçekleştirilen bu görüşmeler ortalama 20-30 dakika sürebilmektedir. İlk görüşme bu seanslardan bağımsız olarak biraz daha uzun sürebilmektedir. Hastalarda güven oluşturabilmek ve bireyleri çok fazla sıkmamak adına görüşmeler uzun tutulmamaktadır.
Psikoloji bölümünde hastanın kesin tanısının konulabilmesi için Özkaya Tıp Merkezimizde bazı tanı testleri uygulanabilmektedir. Uygulanan tanı testlerinin sonuçlarına göre hastaların hastalığı hakkında kesin tanı konulabilecektir. Kesin tanıdan sonra hastalığın tedavisi için seans sayısı ve süresi belirlenerek tedavi sürecine başlanabilmektedir. Bazı hastalıkların tedavisinin bölümümüzde yapılamayacağı düşünüldüğünde ya da hastanın hastane yatışının yapılması gerekli duyulduğunda Psikiyatri bölümümüze konsültasyon istenebilmektedir.