Toplumda sıklıkla görülen sorunların başında gelen depresyon sürecinde kişi yaşamdan keyif alamaz hale geliyor, uykusuzluk, iştah problemi, günlük aktivitelere odaklanamama gibi sorunlar yaşanabiliyor. Çocuklardan yetişkinlere her yaş grubunda görülebilen bu sorunun çözümü; durumu kabullenmek ve tedavi için destek almaktan geçiyor.
Aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılan depresyon açısından en net belirti, kişinin herhangi bir şeyden keyif alma yeteneğinin neredeyse tamamen kaybolarak, genellikle uyku, iştah ve konsantrasyon sorunları yaşamasıdır. Depresyon, majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da adlandırılmaktadır.
Dsm 5 kriterlerine göre, bir uzman teşhisi ile değerlendirilerek,
A. Aşağıdakilerden en az 5’inin, en az 15 gün süre ile gün boyu bulunması gereklidir. (1.veya 2. kriter mutlaka bulunmalı)
1. Depresif duygu durum
2. Anhedoni, ilgi-istek azalması
3. İştah azalması ya da artması
4. Uyku azalması ya da artması
5. Psikomotor yavaşlama ya da ajitasyon
6. Enerji azalması, yorgunluk
7. Suçluluk, değersizlik hissi
8. Konsantrasyon güçlüğü
9. İntihar eğilimi
B. İşlev kaybı vardır.
C. Semptomatoloji bir madde kullanımına ya da genel tıbbi duruma bağlı değildir.
D. Başka ruhsal hastalıkla açıklanamaz.
E. Hiçbir zaman bir manik ya da hipomanik nöbet yoktur.
Majör depresyon tedavi edilebilen bir hastalık olup, hastalık belirtilerini kontrol altına almak için antidepresan ilaçlar önerilebilir. Duygusal durumunuzu ifade edebileceğiniz online psikolog hizmeti, psikoterapi veya konuşma terapileri de bu konuda size yardımcı olacaktır.
Bazen antidepresanlara ek olarak bazı ilaçlar etkinliği artırabilir.
Klinik depresyon için başka tedavi seçenekleri de vardır. Elektrokonvülsif terapi (ECT) , ilaçlar etkili olmadığında ya da belirtiler ciddi olduğunda kullanılabilir.