Burun içindeki ve dışındaki eğrilik ya da şekil bozukluğunun düzeltildiği ameliyatlara septorinoplasti adı veriliyor. Burun eğriliği burnun içinde veya dışında görülebiliyor. Özelikle burnun içinde görülen eğrilikler nefes almada sorunlara yol açabildiği için vakit kaybedilmeden tedavi yoluna gidilmesi gerekiyor. Bu noktada septorinoplasti hasta konforunu artıran, kalıcı bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor.
Burun eğriliği farklı görünümlerde olabilmektedir. Burun dışardan fark edilir boyutta eğri olabildiği gibi dışarıdan herhangi bir eğriliği olmayan bir burunda iç kısmında sağ ve sol burun deliklerimizi ayıran ve arkada geniz kısmına kadar uzanan ara bölmede (septum) nefes almayı zorlaştıran eğrilik de olabilir. Dışarıdan eğri görünen bir burnun iç kısmı sıklıkla eğridir ama iç kısmında eğrilik olan her burnun dışarıdan da mutlaka eğri olacağı beklenmemelidir.
Burun eğriliğinde çoğunlukla belirgin bir sebep bulunmaz. Eğriliğin sebebi sıklıkla genetik olarak kodlanmış burun yapısıdır. Burun içindeki septum denilen orta bölmede ergenlikle hızlanan kıkırdak ve kemik büyümesi arasındaki uyumsuzluk kıkırdağın bükülmesine ve eğrilmesine yol açar. Bununla birlikte hastaların bir kısmında erken çocukluk dönemindeki düşme ve çarpmalar düzgün olmayan kıkırdak büyümeleri ve eğrilikle sonlanır. Daha nadir olarak erişkin dönemdeki travmalar da eğriliğe neden olabilir.
Burun içindeki ve dışındaki eğrilik ya da şekil bozukluğunun düzeltildiği ameliyata septorinoplasti adı verilir. Bu ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir ve hem burun içi hem de burun dışındaki mekanik ve görsel problemler düzeltilir. Burun içinde nefes almayı zorlaştıran problemlerle birlikte, kemerli burun, düşük burun ucu, eğri burun ya da yüzle uyumsuz büyük burun gibi birçok görsel rahatsızlık bu ameliyatla düzeltilebilir. Hastanede bir gün kalınır ve bir hafta sonra hasta ilk kontrolüne davet edilir.
Bu ameliyat burun içinde nefes almayı zorlaştıran eğriliği olan ve/veya burunda kişinin yüzü ile uyumsuzluk oluşturacak şekil problemi olan kişiler için uygundur. Bu süreçte burunla ilgili rahatsızlık duyulan noktaları hekimle karşılıklı olarak konuşmak ve değerlendirmek oldukça önemlidir. Zira bazı problemlerin ameliyatla düzeltilmesi gerekmediği gibi ameliyatla elde edilmesi muhtemel sonucun da karşılıklı olarak konuşulmasında fayda vardır. Ameliyat kadınlarda 17, erkeklerde 18 yaş sonrası tıbben yapılabilir ve üst yaş sınırı bulunmaz.
Bu ameliyatla amaçlanan nefes alan, doğal ve güzel bir burnun ortaya çıkmasıdır. Görsel olarak bu ameliyatın en önemli amacı, güzel bir görünümün ötesinde doğal görünümün kazandırılmasıdır. Burnun yüzle olan uyumu belli açı ve oranlarla kadın ve erkekler için iyi tanımlanmıştır. Hekim bu açı ve oranları bilir ve hastayı muayene ederken bu açı ve oranlara uymayan kısımları belirler. Ameliyattaki amaç bu açı ve oranların dışına çıkan kısımları bu doğal ve güzel kabul edilen oranların içine çekmektir. Bu ameliyatta burun ucunun aşırı kaldırılması (overrotation) ya da burnun yüzle uyumsuz şekilde aşırı küçültülmesi (overresection) gibi durumlardan kaçınılmalı, güzelliğin doğallıktan ödün verilmeden hedeflenmesi amaçlanmalıdır.
Ameliyattan hemen sonra burun bir miktar ödemlidir. Göz etrafında şişlik ve morarma nadir görülse de genellikle ilk hafta içinde iyileşir. Burundaki kaba ödemin geçmesi 2-3 hafta sürer ve burun şeklini alır. Yine de burnun son halini alması yaklaşık bir yıl sürer. Bu süre hastanın yaşı, cilt tipi, alışkanlıkları ve kullandığı ilaçlar gibi birçok faktöre bağlıdır.
Birçok burun ameliyatı septorinoplasti ameliyatı ile kombine edilebilir. Nefes almayı kolaylaştıracak birçok cerrahi müdahale bu ameliyatın ya bir parçasıdır ya da bu ameliyatla kombine edilebilir. Ancak hastaya “nazal polipozis” tanısı konulduysa ideal olan hastanın ilk önce polipozis ameliyatının olması ve burun fonksiyonlarının optimum derecede düzeltilmesidir.