Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı)

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı)

Erkeklerde görülen rahatsızlıklardan biri olan epididimit, testislerin arkasındaki tüpün şişmesi ve ağrılı hale gelmesi olarak ifade ediliyor. Genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanıyor ve antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanabiliyor.

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) Nedir?

Epididimit, testisin arkasında sperm depolayan ve taşıyan sarmal yapıdaki kanalların iltihaplanmasıdır. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık 14 ila 35 yaş arasındaki kişilerde görülür.

Epididimit Neden Olur?

Çoğunlukla gonore veya klamidya gibi bakterilerin, korunmasız cinsel ilişki ile bulaşması sonucu ortaya çıkar. Farklı bakteriler ile de enfeksiyon gelişebilir. Bazı durumlarda aynı taraftaki testiste de enfeksiyon görülebilir.

Brusella, tüberküloz gibi bakterilerle bağlı olabileceği gibi çocukluk çağında viral enfeksiyonların devamı şeklinde de görülebilir.

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) Nasıl Anlaşılır?

  • En sık görülen belirti ve şikayet kasık bölgesinde ağrıdır. Ağrıya şişlik ve ısı artışı da eşlik edebilir. Genellikle bir tarafta, kademeli olarak ortaya çıkan testis ağrısı ve hassasiyeti gözlemlenir.
  • Epididimit idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkmışsa, ağrılı idrar yapma veya acil ve sık idrara çıkma ihtiyacı vardır.
  • Cinsel yolla bulaşan bir hastalık nedeniyle oluşmuş ise penisten renkli akıntı, menide kan, alt karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık görülür.
  • Ateş yüksekliği nadiren ortaya çıkar.
  • Altı haftadan uzun süren veya tekrarlayan epididimit, kronik olarak kabul edilir. Kronik epididimit belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Bazen kronik epididimitin nedeni belirlenemez.

Epididimitte Tanı Nasıl Konur?

  • Epididimitte tanı sıklıkla fizik muayene ile konmaktadır. Prostat büyümesini veya hassasiyetini kontrol etmek için makattan muayene de yapılabilir.
  • Penis ucundan bir akıntı var ise bu akıntıdan örnek alınarak, bel soğukluğu ve klamidya gibi hastalıklar için laboratuvarda kontrol edilir.
  • İdrar ve kan numuneleri anormallikler açısından analiz edilir.
  • Renkli utrason ile testislere giden kan akışının normalden düşük ya da yüksek olup olmadığını belirleyebilir, bu da epididimit tanısını doğrulamaya yardımcı olur.

Epididimit (Meni Kanalı İltihabı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bakteriyel epididimiti tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır. Bakteriyel enfeksiyonun nedeni cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon ise, cinsel partnerinizin de tedaviye ihtiyacı vardır. Enfeksiyonun ortadan kalktığından emin olmak için şikayetler daha erken düzelse bile doktor tarafından reçete edilen tüm antibiyotiklerin kullanılması gerekmektedir.

Antibiyotik tedavisinin ilk 48 ila 72 saatinde şikayetler büyük oranda düzelmeye başlar. Dinlenmek, testisleri alttan destekleyerek yüksekte tutmak, soğuk uygulamak ve ağrı kesici ilaç almak rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.

Bir apse oluşmuşsa, onu boşaltmak için ameliyat gerekebilir. Bazen epididimitin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Epididimit altta yatan fiziksel anormalliklerden kaynaklanıyorsa cerrahi tedavi seçenekleri de düşünülebilir.

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585