Hastalık ortaya çıkmadan önce, gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasının amaçlandığı Check up, hem yaşam süresi, hem de kalitesi açısından son derece önemlidir. Siz de yaza girerken check up yaptırıp sağlığınızı güvenceye alabilirsiniz.
Kişinin belirti gösteren bir şikayeti olmasa da gizlice oluşmaya başlayan hastalıklarının, yapılan muayene ve tetkiklerle erken aşamadayken saptanmasıdır.
Hastaların çoğu için check up standardize edilmiş bir işlem ise de, profesyonel sağlık çalışanları için check up’ın kime, ne zaman, nasıl yapılması gerektiği, iyi bilinmesi gereken bir konudur. “Yetersiz doktor hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi eder, normal doktor hastalık belirti vermeden tedavi eder ve iyi bir doktor ise hastalığı oluşmadan önler” prensibi doğrultusunda, hastalıkların erken dönemde tanısı ve hastalıkların nedeni olan yüksek risk faktörlerini saptamak önemlidir.
Check up yaptırmanın amacı, olası hastalıkların erken dönemde tespit edilerek, önlem alınması ve böylece kişinin sağlıklı kalmasıdır. Check-up’taki tetkikler sonucu, tanı alan vakaların tedavisi ve risk faktörlerinin düzeltilmesi ile hastalık, sakatlık ve ölümle sonuçlanabilecek durumları önlenmek mümkündür. Herhangi bir yakınması olmayan ve sağlam görülen erişkinlerin, yılda bir kez muayene edilmeleri, iyi bir hekimlik uygulaması olarak değerlendirilir.
Check-up yapılan hastalar genellikle iki ekstrem arasında yer alırlar. Bir kısmı, kavramı tam olarak tanımazlarken, bir kısım da gerçekte gereksinimleri olmadığı halde bir sürü rutin testi yaptırma eğilimindedirler. Gerçekten bu işlemlerin yararlı olması için; kişinin yaşı, cinsiyeti, aile öyküsü ve kişisel risk faktörleri değerlendirilerek, yapılacak testlere karar verilmelidir. Etkinlik değerlendirmesi yanında, bir testin, hangi yaş ve cinsiyet grubuna yapılması gerektiği de göz önüne alınmalıdır. Kişinin risk profili de yapılacak testlerin niteliğini ve sayısını belirlemelidir.