Kadın hastalıkları ve doğum bölümü, kadınların hayatlarının belli dönemlerinde yaşadığı problemlerin rutin kontroller ile tespitini sağlayan tıp dalıdır. Aynı zamanda hamilelik süreçlerini, öncesinde ve sonrasında yapılacak tetkikleri baz alan bölüm kategorisinde gösterilebilir. Bu bölüm, kadın üreme organında görülen hastalık teşhisi ve tedavisine de yardımcı olmaktadır.
Her kadının gelişim ve değişim evrelerini konu alan bir bölümdür. Kadın üreme organlarının yanı sıra gebelik ile alakalı bütün problemlerin çözümü için başvurulan bölümlerden bir tanesidir. Örnek verilecek olursa; kısırlık, tüp bebek, aşılama gibi bazı kadın doğumuyla ve yumurtalık sistemiyle ilgili konular ile ilgilenilmektedir.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan kişilere, jinekolog unvanı verilmektedir. Bu uzman kişilerin kadınlar üzerinde yapacakları yan işlemler arasında üreme endokrinolojisi ve infertilite gibi bazı uygulamalar bulunmaktadır.
Örneklendirilecek olursa, üreme endokrinolojisi ve infertilite ismi kısırlığı ifade eden bir anlama gelir. Yani kısacası çeşitli nedenler ile ortaya çıkan kadınsal problemlere çözüm bulan bir bölüm olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kadınsal problemler, kadınların hayatlarında belli dönemlerde ortaya çıkabilir. Kadınlar tarafından oluşan şikayetler, profesyonel yöntemlerle, uzman jinekologlar tarafından dinlenir. Ardından, kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili tetkikler, oluşan problemlere göre muayene yöntemi doğrultusunda yapılır.
İlk kez jinekoloji muayenesi yaptıracak olan kişiler, bu konuda korku duyabilir. Fakat herhangi bir korkuya gerek yoktur.
Uzman ekiplerimiz ve jinekologlarımız sayesinde doğru teşhis yöntemiyle çeşitli tedavi seçenekleri oluşturulur. Jinekoloji muayeneleri birden fazla problem için yapılabilmektedir. Adet dönemlerinde veya pelvis değerlendirmesi şeklinde değişkenlik gösterebilir.
Jinekolojik muayene işlemi yapılırken, adet döngüsüne dikkat edilir. Genellikle adet kanamasının olmadığı zamanlarda tercih edilir. Fakat bazı durumlarda aşırı ağrı ve kanama durumu varsa, bu kurala uyulmadan da muayene yapılır. Kadın hastalıkları ve doğum problemleri için yapılan tedavi yöntemleri, farklı hastalıkların giderilebilmesi için yerine getirilmektedir.
Yapılacak muayene, gerekli olan her durumda ve özellikle acil durumlarda uygulanabilmektedir. Jinekolojik muayene sırasında doktorlarımızın hastalarından beklediği sorulara açık ve net yanıtlar alınması çok önemlidir.
Çünkü sağlığı ilgilendiren konularda şeffaf olunması gerekir. Bu durum hastalarımızın sağlığı için de büyük bir öneme sahiptir. Muayene yapılırken, doktorumuzun elde ettiği bilgiler doğrultusunda tedavi işlemi daha rahat olur.
Jinekolojik muayene, doktorlarımızın yönelttiği sorular ile başlar. Kadın hastalıkları ve doğum tetkikleri için yöneltilen sorular; hastalarımızın şu anki şikayetleri, son adet tarihi, adet döngülerinin düzeni, ailevi hastalıklar, geçirilen rahatsızlıklar, kullanılan korunma teknikleri, varsa daha önceki hamilelik ile ilgili sorunlar olarak sıralanabilir.
Uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de pelvis değerlendirmesidir. Yöneltilen sorulardan sonra doktor pelvik muayeneye geçer. Pelvik muayene işlemi, mesane boşken yapılır. Hastaların muayene masasına yatırılarak, masa özelliğine göre bacakların ya da ayak tabanlarının masanın özel bölümüne yerleşimi sağlanır. Bu duruş pozisyonuna tıp dilinde litotomi ismi verilir.
Doktorlarımızın bu aşamada muayene işleminin ağrısız olması için genital sistem hakkında bilgi verirler. Verilen bilgiler arasında karnın gevşek tutulması ve belin masaya tümüyle yapıştırılmasının önemi olarak örneklendirilebilir. Gevşeme işlemi gerçekleştiğinde muayenenin ağrı olmadan gerçekleşeceği söylenebilir.