Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Tetik Parmak Belirtileri, Sebepleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Tetik Parmak Belirtileri, Sebepleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Parmakların ya da genellikle başparmağın hareket esnasında kitlenmesi ya da kasılması durumuna tetik parmak adı verilir. Özellikle bükülme gibi durumlarda belirlen bu sorun, kişileri oldukça zorlar. Kitlenmiş olan ve eylem sırasında güçlük çeken parmakların, eski haline gelmeleri fazlasıyla sıkıntılı bir dönem olup, hasta üzerinde büyük ağrılara neden olur.

Tetik Parmak Neden Olur ve Kimlerde Görülür?

Kemikleri ve kasları parmaklarla ya da başparmaklarla bağlamaya yaran tendonlar, birçok eklemin kolayca bükülebilmesini sağlar. Tendonların üzerinde yer alan tendon kılıfları tahriş olduğu zaman, hareket etmeleri güç bir hale gelir.

Tendonların iltihap kaptığı durumlarda, parmaklar ile bükme gibi hareketleri gerçekleştirmek de fazlasıyla zorlaşır. Tüm bunlar görüldüğü anlarda ise tetik parmak hastalığı ortaya çıkar. Bu da şişliğe ve sıkışma sorunlarına neden olur.

Genellikle bir hareketin sıklıkla tekrarlanması ya da parmakların devamlı olarak zorlayıcı şekilde kullanılmasından dolayı olur. Özetle bu hastalığın en büyük sebebi, tendonların görevlerini yeterli ve etkili şekilde yerine getirememeleri olarak bilinir.

Bu problemin kadınlarda görülme olasılığı ve sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Çoğunlukla 40 ve 60 yaş aralığında gözlenen tetik parmak hastalığına; diyabet, romatoid ve gut gibi sorunlara sahip olan kişilerde de sıkça rastlanır.

Ayrıca parmakların ve başparmağın ön planda olduğu iş gruplarında da bu hastalık büyük oranda gözlemlenir. Sanayi işçileri, müzisyenler, çiftçiler; parmak hareketlerini devamlı olarak kullanan mesleklerdir. Bu nedenle de hastalık, bu alanlarda çalışan kişiler arasında yaygındır.

Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?

Aynı anda tüm parmakları etkileyebilen tetik parmak hastalığı, yalnızca bir parmak üzerinde de görülebilir. Tek seferde iki elde de rastlanılabilen bu sorunun belirtileri, pek çok kişide aynı şekilde ortaya çıkar. Bu belirtileri bir liste haline getirmek gerekirse;

  • Parmakların hareketi esnasında ‘tık’ gibi atma seslerinin duyulması
  • Özellikle sabahları uykudan kalkıldığında parmakların sert bir halde olması
  • Parmakları hareket ettirmenin gittikçe zorlaşması
  • Parmakların ya da tek bir parmağın düz veya bükülmüş bir şekilde kitlenmesi
  • Hastalıktan etkilenmiş olan parmakların olduğu bölgede ağır yumru hissi
    durumları, başlıca hastalığın belirtileri olarak bilinir.

Tetik Parmak Teşhisi Nasıl Konulur?

Tetik parmak sorunu görülen hastalara teşhis konulurken herhangi bir görüntüleme cihazı kullanılmaz. Bu hastalığın teşhisi için fiziki muayeneye ve hasta öyküsü yöntemlerine başvurulur.

Tecrübeli ve uzman doktorlar, muayene esnasında ele gelen ve hissedilen nodüllerin yanında parmaklardaki takılma sorunlarını tespit ederek bir kanıya varırlar. Ancak bazı durumlarda ise tomografi ve MR gibi yöntemler de kullanılabilir.

Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığının tedavi yöntemleri ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki ayrı başlıkta incelenir. İki tedavi tekniğinde de asıl amaç parmakların eski kabiliyetlerine tekrarda ulaşması ve şişliklerin indirilmesi olur.

Öncelikli olarak ameliyatlı yöntem denenir ancak başarısız olunursa ve fayda sağlanamazsa ameliyatsız tedavi tekniği denenir. Parmakların hareket güçlerini kazanabilmesi amacı ile tercih edilen bu yöntemleri incelemek gerekirse;

Ameliyatsız Tedavi

Bu yöntem genellikle hastalığı başlangıç düzeyinde ya da hafif seviyede olan kişiler için tercih edilir. Bu hastalık zorlayıcı hareketlerin kullanılmasından kaynaklı olarak ortaya çıktığından dolayı, bu eylemlerden kaçınılması öncelik durumundadır. Ameliyatsız tetik parmak tedavisinde dikkat edilmesi gereken detaylardan birisi de parmak egzersizleridir. Böylelikle hastalık büyümeden kurtulabilirsiniz.

Ameliyatlı Tedavi

Bu tedavi yöntemi için cerrahlar 2 farklı ameliyat tipini kullanırlar. Açık cerrahi ve peruktan serbest bırakma cerrahisi olarak adlandırılan bu ameliyatlar, ortalama 20 dakikalık bir süreçtir. Ayrıca ameliyat sonrasında kişinin hastanede kalması da gerekmez. Basit ve hafif bir ameliyat olmalarıyla bilinen bu yöntemler, etkili sonuç verirler.

Farklı tedavi yöntemlerini bünyesinde barındıran bu hastalıktan kurtulmak için uzman hekimlerin yer aldığı Özkaya Tıp Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Güvenli ve konforlu yoldan eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Tetik Parmak Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Oldukça sık rastlanan bir sorun olan tetik parmak hastalığı, gün içerisinde pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bazı durumlara dikkat ederek bu hastalıktan kolaylıkla korunabilirsiniz. Bu durumları bir liste halinde sunmak gerekirse;

  • Gün içerisinde akıllı telefon kullanımının maksimum 3 saat olması
  • Ellerin ve parmakların günlük olarak dinlendirilmesi
  • Klavye kullanırken aşırı hızdan kaçınılması
  • Herhangi bir ağrı hissi oluştuğunda anında buz ile birlikte müdahale edilmesi
  • En riskli bölge olan başparmağa fazla yüklenilmemesi
  • Telefonların mutlaka iki el ile beraber kullanılması
  • Çeşitli eylemlerde parmakların zorlanmaması, güç hareketlerde kullanılmaması

Bu sebeplere dikkat ederek bu hastalıktan rahatlıkla korunup önleminizi alabilirsiniz. Böylelikle daha sağlıklı parmaklara sahip olup, ileride de herhangi bir ağrı ya da sızı ile karşılaşmazsınız. Geri dönüşü zor bir hastalık olan tetik parmak, hasta kişilere gün içerisinde yüksek oranda zorluk çıkarır. Günümüzde de sıklıkla görülen ve yaygın bir hastalık olan bu durumdan korunmalı, önlemlere de dikkat etmelisiniz.

E-Hizmetler

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585