Kas yırtılması kasların zorlanması, ani ve ağır hareketler yapılması sonucunda meydana gelen yırtılmalar olarak isimlendirilir.
Aslında yaralanmaların meydana gelmesinde iki ama etken vardır. Birincisi; kasların ve liflerin ciddi derecede zorlanmasıdır.
İkinci sebep ise; kasların bir anda ani şekillerde kasılmasıyla ortaya çıkar. Yaralanmalar oluşurken kan damarlarının da hasar görme ihtimali vardır.
Halk arasında lif kopması ya da kas çekilmesi olarak bilinen bu durumların ortaya çıkmasında çok sayıda faktör söz konusu olur.
Genel olarak bakıldığında aktif bir şekilde spor yapan kişilerde bu vakaların daha sık meydana geldiği görülür.
Ağır kaldırma, fazla yorgun olma gibi durumların yanı sıra kaza ve olası tramva gibi zamanlarda da bu vakalarda rastlama olasılığı vardır.
Özellikle sporcularda ya da evde kendi halinde egzersiz yapan kişilerde her gün yapılan rutin hareketlerin yanı sıra ekstra farklı denemeler yapıldığı zamanda kas yırtılması ortaya çıkabilir.
Yırtılmalar ise genellikle voleybol, futbol, halter, yüzme ya da tenis gibi yoğun efor sarf edilmesi gereken spor faaliyetlerinde meydana gelir.
Kas yırtılmaları hayati bir önem taşımaz. Bundan dolayı da pek çok kişi tarafından hafif bir olaymış gibi algılanır ve çoğu zaman ihmal edilir.
Kas yırtılmalarının oluşmasındaki sebeplerden biri de kişilerin spor aktivitelerine yeteri kadar ısınmadan başlanmasıdır.
Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre kaslar soğuk şekilde oldukları zaman yırtılma ya da yaralanma gibi durumlara daha müsait olurlar.
Bu nedenle spor aktivitesi yapmadan önce ısınma hareketleriyle başlayıp, yeteri kadar ısındıktan sonra asıl spor hareketlerinize geçiş yapabilirsiniz.
Kas yırtılması için bazı dereceler belirlenmiştir. Bu derecelere göre doktorlar daha rahat teşhis edebilmektedir. Aynı zamanda tedavide tercih edilecek yöntemi de derecelere göre daha rahat belirleyebilirler.
Kas yırtılmaları genel anlamda iki farklı gruba ayrılır. Bu grupların birincisi aşırı gerdirme olarak tanımlanır. İkincisi ise kasların oldukça şiddetli bir şekilde gerilmesi olarak tabir edilir.
Derecelerine göre kas ve lif yaralanmaları şu şekilde sıralanabilir;
Kas yırtılması yaşadığına dair herhangi bir şüphesi olan kişilerin kesin tanı için mutlaka uzman doktora görünmeleri gerekir. Özkaya Tıp Merkezi tüm alanlarda uzman hekimlerin bulunduğu geniş kadrosuyla hastalara hizmet verir.
Tanı sürecinde öncelikle doktor muayenesi gerekir. Muayene ilk olarak hastanın öyküsü dinlenir. Ardından hasarın oluştuğunu düşünüldüğü yer elle muayene edilir. Muayene yöntemleri hekimlerin tarzına göre değişiklik gösterebilir.
Muayenenin ardından birtakım tetkikler yapılarak yaralanma tanısı kesin olarak konur. İstenilen tetkikler ultrason, Mr, röntgen ya da farklı film çeşitleri olabilir.
İstenecek tetkikler doktorlar karar verir. Çıkan sonuçlar neticesinde yaralanmanın derecesi tespit edilir. Ardından tedavi süreyle ilgili detaylar başlar.
Kas yırtılması, derecesi fark etmeksizin mutlaka fizik tedavi uzmanı tarafından incelenmelidir. Özellikle şişlik, morarma ve kanama gibi ciddiyet gerektiren durumların söz konusu olmasında bir an önce muayene olmakta fayda vardır.
Elle yapılan muayeneler bazı tetkiklerle desteklenir. Ardından hastanın bir an önce dinlenme moduna geçiş yapması gerekir. Kanama varsa kanamanın önüne geçmek adına bazı tedbirler alınır.
Buz kompres ve fizyoterapi gibi yöntemler ilaç tedavisiyle de desteklenir. Kullanılacak ilaçlar arasında hap ve şurubu yanı sıra bölgeye masaj halinde uygulanmak üzere krem seçenekleri de vardır. Gün içerisinde de zaman zaman bölgeye masaj yapmak daha kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlar.