Yaşlanmayla birlikte omurga sağlığını bozan farklı sorunlar yaşanabilmektedir. Omurgada yaşanan kireçlenmeye bağlı ortaya çıkan sorunların tedavisinde ameliyatsız tedavi yöntemleri de kullanılırken, cerrahi gereken durumlarda da farklı teknikler uygulanabilmektedir. OLIF ameliyatı; daha önce geçirilmiş ve başarısız olunmuş bel operasyonlarından sonra, omurgadaki kireçlenmeye bağlı sinir sıkışıklıklarında, hafif-orta derece dar kanal rahatsızlıklarında, hafif dereceli bel kaymalarında, orta- ileri yaş hastalarda yaşlanan omurgada oluşan düz bel sendromu ve skolyoz denilen rahatsızlıklarda tercih edilen bir ameliyat tekniği olarak ön plana çıkmaktadır.
Oblik Lumbar Interbody Füzyon kısaca OLİF ameliyatı omurganın kireçlenmesine bağlı omurga dar kanal, omurgadaki kireçlenmeye bağlı sinir sıkışıklıklarında, omurgadaki bel kayması gibi daha çok erişkin hastalarda yapılan bir ameliyat tekniğidir.
Bu gibi rahatsızlıklarda hastalarda genellikle füzyon ameliyatı denilen omurların birbirine vida veya implantlarla bağlanarak sabitlendiği cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Bu operasyonların büyük çoğunluğu hastanın arka tarafından yani bel bölgesinden yapılmaktadır. Bu ameliyatlar başlıca sadece vidalama ile stabilizasyon(posterior stabilizasyon (PLF)) ve vidalama ile birlikte arka taraftan omurların ön tarafına kafes yerleştirilmesi (TLIF/PLIF) işlemi olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu stabilizasyon işlemlerinde hastalarda omurilik basısı varsa aynı zamanda mikroskop eşliğinde basının ortadan kaldırılma işlemleri de gerçekleştirilmektedir. OLIF ameliyatı, sorunlu omurgaların arasına küçük kesilerle büyük kafeslerin yerleştirildiği füzyon ameliyatı tekniklerinden birisidir.
OLİF ameliyatında diğer ameliyatlardaki gibi vidalama işlemi yapılmaktadır ancak sorunlu omur bölgesinin ön tarafına takoz olarak tanımlanan geniş kafesler hastanın karın boşluğundan yerleştirilmektedir. Geniş kafeslerin OLİF ameliyatı ile vücudun ön tarafından yerleştirilmesi klasik cerrahi yöntemlere göre (TLİF/PLIF/PLF) önemli avantajlar sağlamaktadır. TLİF/PLIF ameliyatlarında da omurlar arasında kafesler yerleştirilebilir. Ancak operasyon vücudun arka kısmından gerçekleştirildiği için, bu kafesler OLİF ameliyatındaki kadar geniş olmamaktadır.
OLİF ameliyatı daha çok dejeneratif omurga problemlerinde tercih edilmektedir. Genellikle omurgada yaşanan kireçlenmeye bağlı olarak gelişen;
Omurga kırıkları ya da omurga travmalarında OLİF ameliyatı tercih edilmemektedir.