Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Tip 2 Diyabet

Tip 2 Diyabet

En sık görülen diyabet tipi olan tip 2 diyabet, insülin adı verilen hormonun yeterince üretilememesi veya insülin direncinin ortaya çıkmasına bağlı olarak kan şekeri seviyesinin çok yükseğe çıktığı metabolik bir hastalıktır. Kandaki glukoz oranındaki yükseliş bağışıklık sisteminde bozukluklara ve sinir sisteminde zararlara yol açabilir. Eskiden sadece yetişkinlerde görülen tip 2 diyabet, günümüzde çocuklarda da görülebilmektedir. Bu da obez çocuk sayısındaki artıştan kaynaklı olduğu bilinir.

TİP 2 DİYABET NEDİR?

Tip 2 diyabet, pankreasın daha az insülin üretmesi ve hücrelerin insüline direnç göstermesi sonucu vücudun glukozu metabolize edememesi ile sonuçlanır, bu da kandaki şeker seviyesinin (glukoz) çok yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan ve ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. En sık görülen diyabet türü olan tip 2 diyabet, insülin direnci olarak tanımlanan yüksek kan şekeri seviyeleri olarak bilinir. Tip 2 diyabete karşı kilo vermek, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak hastalığın yönetimini kolaylaştırmada etkili olur. Yapılan diyet ya da egzersiz kan şekerinin kontrolünde yeterli değilse diyabet ilaçları ya da insülin tedavisi önerilebilir.

TİP 2 DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tip 2 diyabet, aşırı susama, sık idrar ihtiyacı ve yorgunluk gibi belirtiler gösterir. Bunlarla birlikte tip 2 diyabette ortaya çıkan yaygın semptomlar şöyle sıralanabilir:

  • Ağız kuruluğu ve susama isteği
  • Özellikle geceleri olmak üzere idrara çıkma sıklığının artması
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Görüşün bulanıklaşması
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Ayaklarda ya da ellerde uyuşma, karıncalanma
  • Açıklanamayan kilo ve kas kütlesi kaybı
  • Vücutta enfeksiyon gelişmesi
  • Kaşıntılı ve kuru cilt

Tip 2 diyabet belirtileri birkaç yıl içerisinde yavaşça ortaya çıkar ve hafif şekilde ilerler. Bazı insanlarda belirtiler görülmeyebilir. Bunların yanında sağlık düzeninizi değiştirmek, ilaç kullanmak ve düzenli kontrolleri yaptırmak gerekebilir.

TİP 2 DİYABET NEDEN OLUR?

Tip 2 diyabetin nedeni pankreasın daha az insülin üretmesi ve hücrelerin insüline direnç göstermesi ile insülin doğru şekilde kullanılamadığı için kandaki şeker düzeyinin yükselmesidir. Tip 2 diyabette kas, yağ ve karaciğerde yer alan hücrelerin insüline dirençli hale gelir. Bunun sonucunda hücrelere yeterince şeker alamadığında pankreas, kan şekerini normal değerde tutmak için yeterli miktarda insülin üretemez. Tip 2 diyabete şu faktörler de neden olmaktadır:

  • Fazla kilo ve obezite
  • Fiziksel olarak aktif olmamak
  • İnsülin direnci
  • Genetik yapı
  • Vücuttaki yağ dağılımı
  • Irk ve etnik köken
  • Kan lipit seviyeleri
  • Yaş
  • Prediyabet (gizli şeker)
  • Hamilelikle ilgili riskler
  • Polikistik over sendromu
  • Sigara kullanımı
  • Uykusuzluk

TİP 2 DİYABET TANISI NASIL KONUR?

Tip 2 diyabet, kan testi ve idrar tahlili orta çıkarak uzman doktor tarafından tanısı konulan bir hastalıktır. Tip 2 diyabet tanısı konulurken şu adımlardan yararlanılır:

Açlık kan şekeri testi

Diyabet şüphesi taşıyan kişilere açlık kan şekeri testi laboratuvar ortamında incelenen testler yapılabilir. Açlık kan şekeri testinde kişinin aç olduğu zamandaki kan şekerine bakılır. İncemeler sonucunda bu seviyenin 126 mg/dl ya da daha yüksek olması durumunda diyabet teşhisi konulabilir.

Glukoz tolerans testi

Glukoz tolerans testinde (OGTT) kişinin belli miktarda glukoz içmesinden sonra kan şekerinin nasıl tepki verdiği incelenir. OGTT incelemesi sonucunda 2 saatlik plazma glukoz dizeyinin 200 mg/dl ya da daha yüksek olması tip 2 diyabet göstergesidir.

HbA1c ölçümü

HbA1c, daha uzun vadeli olarak bakılan ortalama 2-3 ay içerisindeki kan şekeri düzeyini yansıtan ve tip 2 diyabeti ortaya çıkaran bir ölçümdür. Tip 2 diyabetin tanısı için hemoglobin A1c değerinin genellikle %6,5 ya da daha yüksek olması gerekir.

İdrar tahlili

İdrar tahlili sonucunda glukozun pozitif çıkması durumu tip 2 diyabetin bir işaretidir. İdrar içerisinde glukoz bulunmadığından bu şekilde tanısı konulabilir.

TİP 2 DİYABETİ YÖNETMENİN YOLLARI VE TEDAVİSİ

Tip 2 diyabeti, sağlıklı bir beslenme planının yanında hareket etmeyle yönetebilmek mümkündür. Bunların yanında uzman doktor kan şekeri kontrolü için enjekte edilebilir ilaçlar, insülin ve diyabet ilaçları verebilir. Tansiyon ve kolesterol kontrolünü sağlayarak testler yaptırmanız da takibi açısından önemlidir.

Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin

Uzman doktor sağlık geçmişinize tip 2 diyabetindeki durumunuza bakarak ne sıklıkla kan şekeri kontrolü yapmanız gerektiğiniz size söyleyecektir. Kan şekerini seviyesini belli aralıklarla kontrol etmek ve takibini sağlamak oluşabilecek komplikasyonlara karşı önlem almanızı sağlayacaktır.

Stresi hayatınızdan uzaklaştırın

Stres, günlük hayatın bir parçası olsa da yönetmek tip 2 diyabet açısından önemlidir. Düzenli aralıklarla fiziksel aktivite yapmak, iyi uyku kalitesine sahip olmak stresin azalmasında etkili olur. Stresi yönetemediğiniz durumlarda ise uzman doktorlardan tavsiye almanız gerekebilir.

Sağlıklı beslenin ve diyet yapın

Tip 2 diyabeti yönetebilmek için yağ bakımından az, kalorisi diğer besinlere oranla düşük, kepekli tahıllar barındıran ve sebze, meyve ağırlıklı beslenmek gerekir. Uzman doktor size tüketebileceğiniz besinleri belirterek, yasak listesini de sunacaktır.

Bunların yanında düşük ya da yüksek kan şekeri belirtileri olduğunda ne yapılması konusunda kendinizi tanımak ve onu yönetmek mümkündür. Sorunları erkenden tespit ederek tip 2 diyabetin organlara zarar vermesi engelleyebilirsiniz.

TİP 2 DİYABETİN NEDEN OLDUĞU KOMPLİKASYONLAR

Tip 2 diyabet, iyi yönetilmediği zamanlarda göz, sinirler, kan damarları, kalp ve böbreklere etki edebilir. Diyabetin ortaya çıkarabileceği çeşitli komplikasyonlar şöyle sıralanabilir:

Kalp ve damar hastalıkları

Diyabet, kalp hastalıkları, inme, yüksek tansiyon ve ateroskleroz adı verilen bir durum olan kan damarlarının sertliği riskinin artmasıyla ilişkili olarak kabul edilir.

Uzuvlarda sinir hasarı

 Kan şekeri kontrol edilmediği durumlarda zamanla sinirler zarar görebilir. Bu durum nöropati olarak adlandırılır. Ayak parmakları, parmak uçlarında karıncalanma, yanma, ağrı ve uyuşma gibi durumlar görülebilir. Bunların yanında kalp sinirlerinde hasar meydana geldiğinde ise kalp ritminde bozukluk, mide bulantısı, kusma, ishal ve kabızlık ortaya çıkabilmektedir.

Böbrek hastalıkları

Tip 2 diyabet, kronik böbrek hastalıklarına neden olabilir. İlerlemesi durumunda diyaliz veya böbrek nakli gerektirebilir.

Göz hasarı

Tip 2 diyabet, glokom ve katarakt gibi ciddi göz hastalıkları riskinin artmasına neden olabilir. Daha da ilerlediği durumlarda retinanın kan damarlarına zarar vererek körlüğe sebebiyet verir.

Cilt hastalıkları

Tip 2 diyabet, bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar içeren cilt sağlığı problemlerine sebebiyet verebilir. Tedavi ve takip edilmediği durumlarda geç iyileşen ciddi yaraların açılmasına neden olur.

İşitme bozukluğu

Tip 2 diyabet işitme sorunları neden olabilir. Enfeksiyonların gelişmesine neden olarak bu duruma sebebiyet verir.

Uyku apnesi

Tip 2 diyabeti olan kişilerde obstrüktif uyku apnesine sık şekilde rastlanır. Obezite, her iki duruma da sebep olan ana faktör olarak görülür. Obezite ve diyabetin bir arada olması durumunda uyku apnesinin görülme oranı da artmaktadır.

Bunama

Tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve buna bağlı olarak buna riskinin artmasına neden olur. Kan şekeri kontrol edilmediği durumlarda hafıza etkilenerek bunama gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

E-Hizmetler

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585