Elini aşırı kullanan, zorlayan ve tekrarlayan hareketleri yapan kişilerde daha fazla görülen “Karpal Tünel Sendromu”, kendini daha elde ve parmaklarda ortaya çıkan ağrı, uyuşma ve hissizlik ile gösteriyor. Boyun fıtığı gibi farklı hastalıklar ile de karıştırılabilen bu hastalıktan korunmak için el, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yapılarak kasların kuvvetlendirilmesi ve bu bölgelerin hareketsiz bırakılmaması gerekiyor.
El bileğinde yer alan karpal tünel, kemik ve bağlar ile çevrili dar bir alandır. Median sinirin karpal tünelden geçerken sıkışması sonucu elde ve kolda uyuşma, ağrı ve karıncalanma oluşmasına karpal tünel sendromu denir.
Karpal tünel içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinirleri barındırır. Median sinir, parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve bazı hareketleri yapmasını sağlar.
Karpal tünel sendromunun yaşandığı durumlarda aşağıda ki belirtiler ortaya çıkar:
Bu belirtiler özellikle geceleri daha sık görülmekle birlikte kişilerin huzursuz uyumasına hatta uykusundan uyanmasına sebep olabilecek kadar rahatsız edici olabilir. Elin zorlandığı sıkma, taşıma, temizlik gibi işlerde ağrı ve uyuşukluk ortaya çıkar. Bu ağrı ve uyuşukluk omuza ve boyuna kadar uzanabilir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında başparmak kaslarında erime, güçsüzlük, kavrama ve tutma hareketlerinde zorlanmalar meydana gelir.
Bu rahatsızlığa, karpal kanalı içindeki basın artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır. Hastalığın nedenleri arasında el bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra oluşan basınç, kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşması, belli hareketlerin sık olarak tekrarlanması, hamilelik sırasındaki hormonal değişiklerin kanalı daraltması, ileri yaşlarda dokuların esnekliğinin kaybolması ve kanalın etrafındaki bağın daha da sertleşmesi yer almaktadır.
Karpal tünel sendromunun teşhisi şikayetlerin sorgulanması, muayene bulguları ve Elektromiyografi (EMG) adı verilen bir tür sinir elektrosu çekilmesiyle yüzde 95 oranında konulabilir. EMG’nin negatif olmasına rağmen hastalığın var olduğu durumlarda muayene bulguları ve şikayetlere bakılarak karar verilmesi gerekir. Bu hastalık bazı durumlarda boyun fıtığı ile karışabileceği için tetkiklere boyun MR’ı da eklenebilir.
Öncelikle el ve el bilekleri zorlayan islerden kaçınılması, aşırı zorlanma yapılmaması gerekmektedir. Meslek nedeni ile el ve parmaklarını kullanan kişilerde el bileğini sürekli bükülü şekilde tutmamak gerekir. Bununla birlikte el, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmelidir. Bu bölgeleri hareketsiz bırakmamak korunmadaki en önemli noktayı oluşturur.
Karpal tünel sendromunun tedavisinde bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılması faydalıdır. Bununla beraber sadece gece kullanılacak olan el-bilek atelleri ile sinir çevresine kortikosteroid enjeksiyonları son derece güvenli ve etkin tedavi sağlar. İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkün olur. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına dönerler.