Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Helikobakter Pilori

Helikobakter Pilori

Yemeklerden sonra mide üstünde ağrı, açken midede kazınma, şişkinlik, tokluk hissi, sık acıkma, bulantı veya kusma gibi şikayetler helikobakter pilorinin sebep olduğu hastalıklardan kaynaklı olabiliyor. İnsanlara genellikle çocukluk çağında bulaşıp mideyi enfekte eden bir bakteri türü olan helikobakter pilori gastrit ve mide ülseri oluşmasına yol açabiliyor. Helikobakter pilori nadir de olsa bazı tür mide kanserleri için de risk faktörüdür.

HELİKOBAKTER PİLORİ NEDİR?

Helikobakter pilori genellikle çocukluk çağında alınan ve mideyi enfekte eden bir tür bakteridir. Mide ülseri ve gastrit gibi hastalıkların yaygın nedeni olan helikobakter pilori dünyadaki insanların neredeyse yarısında bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen, uzun süreli helikobakter pilori nadir de olsa mide kanserine yol açabilmektedir.

HELİKOBAKTER PİLORİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Helikobakter pilori enfeksiyonu olan çoğu insanda hiçbir zaman herhangi bir belirti veya semptom görülmeyebilmektedir. Helikobakter pilorinin kendine özgü bir belirtisi olmadığı için çoğu insanda farkında olmadan bulunabilir.

Helikobakter piloriye özgü spesifik bir belirti yoktur, Ancak helikobakter pilorinin sebep olabildiği gastrit, veya ülser gibi hastalıkların belirtileri olabilir.

Helikobakter pilorinin belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Yemeklerden sonra mide üstünde ağrı
  • Açken midede kazınma, şişkinlik, tokluk hissi
  • Sık acıkma
  • Bulantı, kusma gibi şikayetler helikobakter pilorinin neden olduğu gastrit ve ülser hastalığı belirtileri olabilir. 

HELİKOBAKTER PİLORİ BULAŞMASINDA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Helikobakter pilori bir bakteri olduğu için, bakteriyi taşıyan bir insandan bulaşma yoluyla geçer. Bulaşma yolu tam belli olmamakla beraber, insanlar arası yakın temas, öpüşme, aile içi bulaşlar, iyi yıkanmayan el, fekal-oral yol ve infekte içme suyu ile bulaşabilir.

Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre helikobakter pilori sıklığı %82.5 saptanmıştır. Marmara bölgesinde helikobakter pilori %72 iken, Güneydoğu Anadolu’da  %89’lara varmaktadır. 

İnsanlar helikobakter pilori bakterisini sıklıkla çocukken alırlar.

  • Kalabalık bir ailede yaşamak
  • Temiz, güvenilir içme suyu olmayan şartlarda yaşamak
  • Gelişmekte olan ülkelerde yaşamak
  • Helikobakter pilori pozitif biri ile beraber yaşamak risk faktörleri arasındadır.

HELİKOBAKTER PİLORİ TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?

Helikobakter pilori teşhisinde birden fazla tetkik uygulanabilmektedir.

  • Endoskopi: Mide endoskopisi yapılırken alınan mide biyopsi örneğinin mikroskop incelenmesi ile helikobakter pilori teşhisi yapılabilmektedir.
  • Üre nefes testi: Üfleyerek yapılan üre nefes testi ile helikobakter pilori teşhisi yapılabilir. Helikobakter pilori üreaz denen bir enzim salgılar. Test sırasında işaretli karbon içeren, üre tableti hastaya içirilir. Kişide helikobakter pilori var ise, helikobakter pilori üreyi parçalar ve açığa çıkan karbon nefeste ölçülerek, helikobakter pilori tanısı konabilir.
  • Dışkı testi: Dışkıda helikobakter pilori antijeninin saptanması ile teşhis konulabilmektedir.  

Kanda Helikobakter piloriye özgü antikorların saptanması tanı koymada faydalı değildir. Çünkü yeni infeksiyonu olduğu kadar, geçirilip, iyileşmiş bir infeksiyonda da pozitif bulunabilir. Bu yüzden Helikobakter pilori teşhisinde antikor testleri kullanılmamalıdır.

HELİKOBAKTER PİLORİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Toplumda yaygın görülen ve dirençli bir bakteri olan helikobakteri pilori için belirlenmiş tedavi endikasyonları mevcuttur. Her helikobakteri pilori pozitif hastada tedavi endikasyonu olmayabilir. Tedavide çeşitli antibiyotik ve mide ilacı kombinasyonlarını yeterli sürede kullanmak gerekir. Ülkemiz koşullarında 10-14 günlük süre ile tedavi önerilmektedir.

Uygulanan tedaviden, en az 4-6 hafta sonra helikobakteri pilori için tekrar bir test yapılması gerekebilmektedir. Tekrar gerçekleştirilen testler, tedavinin enfeksiyondan kurtulmadığını gösteriyorsa, klinik durum gerektiriyor ise farklı bir antibiyotik kombinasyonuyla  tedavi uygulanabilir.

E-Hizmetler

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585