Bebeklerde sık görülen pamukçuk kolaylıkla tedavi edilebilen bir sorundur. Tek yapılması gereken bu durumun şiddetlenmesini önlemek için çocuk doktorundan yardım alınması ve önerilere uyulmasıdır.
Bebeklerde yaygın olarak görülen fakat genellikle çok ciddi olmayan, bebeğin ağız içini kaplayan beyaz ya da sarı düzensiz şekilde yama ya da yara olarak görülebilen bir tür maya enfeksiyonudur. Genellikle bebeklerin diş etlerinde, yanak iç kısımlarında, dilinde görülebilir. Candida albicans isimli bir maya ya da mantardan kaynaklanan pamukçuk bebeklerde rahatsız edici ve ağrılı olabilen bir durumdur.
Bebeklerin ağzında pamukçuk çok sık görülen bir sorundur. Ebeveynler de, “Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Bebeğin yaşam kalitesini düşüren pamukçuk, ağızda ve dilde beyaz, kadifemsi yaralara sebep olur. Bebeklerde ağızda pamukçuk şu tür belirtilere neden olabilmektedir: Bebeğin ağzında kızarıklık, bebek bezi kısmında isilik, huzursuzluk, beslenmekten kaçınma gibi belirtileri vardır. Bebeklerde pamukçuk belirtileri arasında, bebeğin dilinde süzme peynire benzeyen bir tabaka sayılabilir.Bebekler ağrı yaşadığı için beslenmek istemezler. Huysuzluk ve sürekli ağlama gibi sonuçlar meydana gelebilir. Ebeveynler bebeklerin ağız içlerini kontrol etmediği zaman pamukçuğun fark edilmesi gecikebilir. Bu nedenle sık sık bebeklerin ağızlarının içleri kontrol edilmelidir.
Pek çok ebeveyn, “Bebeklerde neden pamukçuk olur?” sorusunun yanıtını merak etmektedir. Candida albicans isimli bir maya nedeniyle meydana gelen pamukçuk bebekler için sıkıntılı bir sürece neden olur. Genelde bakteri ve mikroplar vücutta doğal olarak çoğalırlar. Bağışıklık sistemi de bu mikrop ve bakterileri kontrol altında tutar. Ancak bebeklerin bağışıklık sistemleri ilk yıllarda normal bir çocuğa göre daha zayıftır ve gelişmemiştir. Bu da mayaların, bakterilerin, mantarların kolaylıkla büyümesine neden olur. Pamukçuk genellikle anne veya bebek antibiyotik aldığında ortaya çıkmaktadır. Antibiyotikler bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonları tedavi ederken iyi bakterileri de öldürür. Bu durum da mayaların büyümesini sağlar. Mayalar ılık ve nemli alanlarda büyür. Bebeğin ağzı, annenin meme uçları da mantar enfeksiyonları için mükemmel alanlardır. Bebeklerde bebek bezinin olduğu bölgelerde de bu tür enfeksiyonlar görülebilir. Bebeklerin dilinde pamukçuk olabilir, ağız içinde çok sık görülür. Bir annenin vajinal mantar enfeksiyonu varsa, bebek doğum ve doğum sırasında enfekte olabilir.
Pamukçuk ebeveynler tarafından kolaylıkla teşhis edilebilir. Çocuk hekimi fiziki muayene yaptığında bu sorunu kolaylıkla teşhis edebilmektedir. Bazı durumlarda teşhisin netleştirilmesi için ağız içinden örnek alınarak laboratuvar testi isteyebilir. Bazen pamukçuk yemek borusuna kadar ilerleyebilir. Bu durumda da endoskopi ve boğaz kültürü uygulanabilir. Genelde bebeklerde sık görüldüğü için çok fazla önemsenmeyen pamukçuk ebeveynler tarafından yanlış uygulamalarla temizlenmeye çalışılmaktadır. Bu durum hastalığın yayılmasına da sebep olabilir.
Bebeklerde pamukçuk tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Tedavi bebeğin yaşına ve sorunun şiddetine göre değişebilir. Tedavideki amaç mantarın üremesini ve daha fazla yayılmasını engellemek olmalıdır. Gelecekte yeniden oluşmasını engellemek de tedavinin bir diğer amacıdır. Bu nedenle ağız hijyeninin doğru sağlanması gerekmektedir. Tedavide genellikle antifungfal ilaçlar, kremler, gargaralar ve pastiller yer almaktadır. Ayrıca ağız hijyeni için de bazı uygulamalar gerekmektedir. Hastalarda ağrı ve hassasiyete, iltihaplanmaya karşı anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Anneden bebeğe geçebildiğinden hekim annelerin meme ucu için de kremler önerebilmektedir.