Grip virüsünün yaygın görüldüğü aylara geldiğimiz şu günlerde, aynı zamanda günümüzün en büyük salgın hastalığını da yaşamaktayız. Bu nedenle, şu günlerde covid ve grip farkı merak edilen bir konu haline geldi. Bugünkü sağlık köşemizde sizlere covid ve grip enfeksiyonlarından ve aralarındaki farklardan bahsedeceğiz.
Grip (İnfluenza) Nedir?
İnfluenza olarak da bilinen grip, çoğunlukla Ekim ve Nisan aylarında görülen ve bulaşıcı olan solunum yolu enfeksiyonudur. Grip aniden başlar ve kendini, ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, halsizlik ve burun akıntısı gibi şikayetlerle belli eder.
Uzmanlar tarafından gribin kuluçka süresinin 1 ile 4 gün olduğu belirtilmektedir. Gribin şiddeti, genellikle virüsün türüne; enfekte olan kişinin bağışıklık ve sağlık durumuna göre değişmektedir.
Grip, özellikle yaşlılarda ve çocuklarda; akciğer, kalp ve böbrek gibi kronik hastalıkları olan kişilerde daha şiddetli seyretmektedir.
Belirtileri
Tedavisi
Grip, genellikle doktor tarafından verilen destekleyiciler, ateş düşürücüler; C vitamininden zengin gıdalar tüketme, yeterli sıvı alma ve dinlenme ile tedavi edilmektedir. Alınan bu önlemlerde amaç, hastalığın ilerlemesini engellemek, belirtileri azaltmak ve semptom süresini kısaltmaktır.
Ancak grip enfeksiyonu ağır seyreden, hastalığın ilerlemesi daha hızlı olan ve kronik hastalıkları olan kişilere doktor kontrolünde, virüsün çoğalma hızını azaltan tedaviler uygulanmaktadır.
İnfluenza Aşısı
Her yıl, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, grip virüsünde meydana gelen mutasyonlar araştırılarak yeni aşı içerikleri oluşturulmaktadır. Geliştirilen bu aşının koruyucu özelliği, genellikle 6 ile 8 ay arasındadır.
İnfluenza Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?
Grip, genellikle Ekim-Nisan ayları arasında etkisini daha yoğun göstermektedir. Bu sebeple aşının Eylül-Kasım ayları içerisinde yaptırılması, gripten korunmada daha etkili olacaktır.
İnfluenza Aşısı Kimlerde Uygulanmalı?
Kimler Yaptırmamalı
İnfluenza Aşısının Yan Etkileri
Grip aşısının çok nadir gözlenen bazı yan etkileri vardır: