Krup hastalığı, virüslerin en sık neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor ve genellikle 6 ay -5 yaş arasında görülüyor. Hastalık soluk borusunda ve ses tellerinde ödeme neden oluyor. Oluşan bu ödem de çocuklarda kaba ve havlar tarzda olarak ifade edilen öksürüğe yol açıyor. Bu durum çocuklarda en fazla gece ve sabaha karışı oluşan havlar tarzda öksürükle başlıyor.
Krup hastalığı hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayıp çocuklarda nefes alamamaya kadar ilerleyebilmektedir. Bu duruma her zaman yüksek ateş belirti olarak eşlik etmeyebilir. Krup hastalığına en sık neden olan virüs parainfluenza virüsüdür. Krup hastalığına neden olan virüsün bulaştırıcılığından kaynaklı krup olan bir çocuğa temas edilmesi durumunda virüs kapılabilmektedir.
Virüslerin neden olduğu krup hastalığı gırtlak, nefes borusunun şişmesi sonucu oluşmaktadır. Genellikle krup hastalığı sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkmaktadır.
Öksürme ve hapşırma sonrası saçılan damlacıklar ile bu virüs kapılabilmektedir. Bulaşıcılığı olan genellikle hafif geçirilen krup hastalığı 3 ila 4 gün içerisinde tedavi gerektirmeden geçmektedir. Viral krup geçiren çocukların çoğu hastalığı birkaç gün içinde sorunsuz atlatmaktadır. Bu durum kalıcı bir hasar bırakmamaktadır. Ancak krup hastalığı bir anda hafiften ağır forma geçebilir, kesintisiz havlar tarzda öksürük ve nefes alıp vermede zorluk varsa ikincil bakteriyel enfeksiyon görülebileceğinden mutlaka hekim muayenesi gerekmektedir.
Krup hastalığı şişmiş ses tellerine bağlı olarak seste belirgin değişmelere neden olmaktadır. Basit bir soğuk algınlık şeklinde başlayan krup daha sonrasında kendine has bazı semptomları ile ortaya çıkarak soğuk algınlığı olmadığını ortaya koymaktadır. Nefes alamama durumu çocuklarda yoğun bir paniğe neden olabilmektedir. Ebeveynler sakin kalarak bebek ve çocukları sakinleştirmelidir. Kesin tanısı konduktan sonra mutlaka tedavi gerektiren krup hastalığının başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Krup hastalığı tanısında çocuğun öksürük şekli önemli bir ipucudur. Ancak şikayetler başladığında mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
Doktor, hasta öyküsünü aldıktan sonra gerçekleştireceği muayene ile kesin teşhisi koymaktadır.
Soğuk algınlığı şeklinde başlayan daha sonra şiddetlenen krup hastalığı birkaç gün içerisinde iyileşme sağlanmadığı takdirde hekim muayenesi sonrasında tedavi gerektirebilmektedir. Hafif geçirilen formunda istirahat ve destek tedavisi yeterli gelmektedir. Nadir olsa da cilt tonunda değişmeler, panik halinde nefes alıp vermeye çalışma ve yutma güçlüğü yaşanabilmektedir. İlk 5 gün sonrasında artan şikayetler ve sağlanan tedavi olumlu sonuç vermediyse öncelikle uzman hekim tarafından fiziki muayene yapılmalıdır. Hastalığın seyrine göre tıbbi müdahale ile oksijen desteği, glukokortikoid, buhar tedavisi verilebilmektedir.