Paget hastalığı genelde yaşanan ağrının kaynağını belirlemek için ya da farklı bir rahatsızlığı araştırırken tesadüfen belirlenebilmektedir. Kemik erimesinden sonra kemik metabolizmasını en çok etkileyen hastalıklar arasındadır İstirahat sırasında yaşanan ağrılar ve kemiklerde şekil bozukluğu paget hastalığı belirtileri arasındadır. Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan Paget hastalığı ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. Memede ve vulvada da görülen paget hastalığı tipleri de mevcuttur.
Paget hastalığı ya da Osteitis Deformans, vücutta kemik yapımının yoğun olarak arttığı, kemiklerin kabararak, kalınlaşmasına neden olan iyi huylu ve kronik bir kemik rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta, kemiğin yapımı ve yıkımıyla ilgili denge çeşitli nedenlerle bozulabilmekte olup, ekstra kemik oluşmaz ve var olan kemik kalınlaşır. Kalınlaşma ve kabarıklık radyolojik görüntülerle de belirgin olarak görülebilmekte olup, çoğunlukla rastlantısal olarak belirlenir.
Kemik erimesinde kemikteki yıkım lehine döngü bozulurken, paget hastalığında kemik yapımı lehine bozulma olmaktadır.
Kemiğin paget hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin de etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Paget hastalığı hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilmektedir. Hastalık genellikle yaşanan bir ağrının kesin kaynağını bulabilmek ya da farklı bir rahatsızlığın teşhisi için yapılan tetkiklerde tesadüfen belirlenmektedir. Kemiğin paget hastalığı tek kemiği tutabildiği gibi vücutta birden fazla kemikte aynı anda tutulum gösterebilmektedir.
Paget hastalığının belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
Paget hastalığı genellikle başka bir nedenle röntgen çekildiğinde veya kan tahlili yapıldığında tesadüfen teşhis edilmektedir. Kesin teşhisi koymak ve doktor muayenesinden sonra radyolojik görüntülemeler ve tanıyı doğrulamak için kan tahlilleri yapılabilir. Paget hastalığının teşhisinde genel olarak şu yöntemler uygulanmaktadır;
Paget hastalığı genellikle bir röntgen görüntülemesiyle teşhis edilebilir. Paget hastalığından etkilenen bir kemik genellikle normal bir kemikten daha büyük ve daha yoğun görünür. Ayrıca deforme olmuş bir şekle sahip olabilir. Kemiklerin röntgen görüntüleri kemik parçalanması, kemiğin büyümesi ve uzun kemiklerin eğriliği gibi hastalığın özelliği olan şekil bozukluklarını gösterebilir. Röntgen görüntüsünde kemikler benekli ve yoğunlaşmış olarak görülür. Ayrıca röntgen görüntüsünde kemikler yoğun, camsı ve parlayan bir görünüşte olur. Vücudun herhangi bir yerinde paget tutulumundan şüphe duyulursa kafatası röntgeni de çekilmelidir. Kafatası kemiklerinde paget hastalığının atılmış pamuk görünümü ve ileri evrelerde zımba deliği şeklinde kendine has bir görüntüsü vardır. Bu nedenle kafatası röntgeni çekilerek teşhis netleştirilebilir.
Radyolojik görüntülemenin haricinde kan testleriyle de paget hastalığının teşhisi ortaya konulabilir. Paget hastalarının kanında yüksek düzeyde alkalen fosfataz bulunmaktadır. Yapılan kan tetkikleriyle hem hastalığın teşhisi hem de aktivitesi hakkında bilgi sahibi olunabilir. Kan testlerinin yanı sıra kalsiyum, D vitamini seviyeleri de kontrol edilmektedir.
Vücudunuza radyoaktif madde enjekte edilerek bakılan kemik sintigrafisi hem kemikler hakkında hem de vücuttaki döngü hızıyla ilgili bilgi verebilmektedir. Kemik sintigrafisi ile tutulumun hangi kemiklerde olduğu da belirlenmektedir.