Şiddetli ve zonklayıcı tarzda baş ağrısı atakları ile kendisini gösteren migren, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren hastalıklar arasında yer alıyor. Son yıllarda migren atakları ile mücadelede kullanılan en etkili yöntemlerden biri de migren aşısı olarak karşımıza çıkıyor. Migren ağrılarında önemli bir rölü olan CGRP nörokimyasalı beyinde yaygın olarak bulunuyor. CGRP reseptörlerini bloke edebilen migren aşısı migren tedavisinde etkin olarak kullanılıyor. Tedaviye dirençli hastalarda migren aşısı farklı tedavi uygulamaları ile kombine edilerek de uygulanabiliyor.
CGRP molekülünün migren ağrılarında etkili olduğu bilinmektedir. Beyin ve vücudun farklı yerlerinde üretilen CGRP molekülünü etkisiz hale getirmek için üretilen ilaçlar enjeksiyon yoluyla vücuda verilebilmektedir. CGRP molekülüne karşı elde edilen antikorlar ile elde edilen migren aşısı olarak migren iğnesi tedavide etkin olarak kullanılmaktadır. Migren aşısı (migren iğnesi) 2018 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da migrenin koruyucu tedavisinde kullanılmak üzere onaylanmıştır.
Migren aşısı ay içinde en az 4 migren atağı geçiren yetişkinlerde kullanılabilir. Auralı migren atağı yaşayan hastalarda, kronik migren atakları geçiren kişilerde, aşırı ilaç kullanmak istemeyen ya da ilaçlara tepki veren hastalarda migren aşısı kullanılabilmektedir. Bununla birlikte migren aşısı yapılamayan hastalar da bulunmaktadır.
Migren atakları sonucu ortaya çıkan şikayetler hastaların günlük yaşamını olumsuz anlamda etkilemektedir. Hastalarda migren atakları için kullanılan ilaçlara bağlı olarak uyku hali, bulantı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Özellikle aktif çalışan genç kadınlarda daha sık görülen migren atakları iş gücünde de olumsuz etkilere yol açmaktadır. Migren aşısı (migren iğnesi) tedavileri ile kullanılan ilaçlardan tamamen ya da büyük bir oranda kurtulmak mümkündür. Bu sayede hastalar ilaca bağlı yan etkileri hissetmemektedir. Migren atakları baskılandığı için hastaların hayat konforu artmaktadır.
Migren aşısı soğuk zincirde taşının bir aşıdır. Migren aşısını hasta kendi kendine de uygulayabilmektedir. Ancak hastanın bir nöroloji uzmanı tarafından aşıya uygun olup olmadığı değerlendirilmeli ve kendi kendine aşı konusunda kişiye eğitim verilmelidir. Nadir de olsa yaşanabilecek alerjik reaksiyonlara karşı ilk uygulamanın doktor kontrolünde yapılması tavsiye edilmektedir.
Migren aşısı fiyatları, uygulamanın yapılacağı merkez ve uygulamayı yapacak doktora göre belirlenmektedir.