Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel İşlev Bozuklukları

Kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu, cinsel ilişkininin başında ya da herhangi bir aşamasında meydana gelen bir rahatsızlıktır. Her yaşta görülebilen, cinsel aktivite istemini azaltan ya da kişinin zevk almasını engelleyen cinsel işlev bozuklukları ilerleyen yaşlarda daha fazla görülür. Fiziksel ve psikolojik nedenlerden kaynaklanan cinsel işlev bozuklukları doğru tanısı tedavide önemli rol oynar.

Cinsel İşlev Bozukluğu Nedir?

Cinsel işlev bozukluğunun evrensel olarak kabul gören bir tanımı yoktur.  Ancak cinsel işlev bozukluğunu, insan cinsel yanıt döngüsünde tatminkar cinsel uyarılma ve/veya doyuma (orgazm) ulaşmada yetmezliğe yol açabilecek herhangi bir aksama olarak tanımlamak mümkün. Yani cinsel işlev bozukluğu, cinsel yaşamından tatmin olmama ve bunun sürekli olması halidir.

Erkeklerde Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?

1- Azalmış cinsel istek bozukluğu

 2- Cinsel tiksinti bozukluğu

3- Erkekte sertleşme bozukluğu 

4- Retarde ejakülasyon (gecikmiş boşalma) 

5- Prematüre ejakülasyon (erken boşalma) 

Erkeklerdeki Cinsel İşlev Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Erkeklerdeki cinsel işlev bozukluklarına yol açan sebepler, fiziksel ve psikolojik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Erkeklerdeki Cinsel İşlev Bozukluklarının Fiziksel Sebepleri Nelerdir?

  • Azalmış cinsel istek bozukluğu 
  • Cinsel tiksinti bozukluğu
  • Erkekte sertleşme bozukluğu
  • Retarde ejakülasyon (gecikmiş boşalma)
  • Prematüre ejakülasyon (erken boşalma) 

Erkeklerdeki Cinsel İşlev Bozukluklarının Psikolojik Sebepleri Nelerdir?

  • Evlilik ya da ilişki problemleri
  • Depresyon ya da suçluluk hissi
  • Geçmiş cinsel travmanın etkileri
  • İş bağlantılı stres ve endişe

Erkeklerdeki Cinsel İşlev Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

  • Cinsel istekte ve arzuda azalma
  • Cinsel uyarılmanın zorlaşması
  • Orgazma ulaşmada güçlük 
  • Cinsel uyarı ile ağrı duyulması 

Erkeklerdeki Cinsel İşlev Bozukluğuna Nasıl Tanı Konulur?

Değerlendirme hastanın hikâyesini almakla başlar. Hikâye kısmında risk faktörleri sorgulanır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalığının mutlaka sorgulanması gerekir. Hastanın cerrahi müdahale geçirip geçirmediği, ışın tedavisine maruz kalıp kalmadığı önemlidir. Geçirdiği ciddi kazalar, sigara ve alkol tüketimi, kullanmakta olduğu ve son bir yıl içerisinde kullandığı ilaçlar hakkında bilgi edinilmesi gereken diğer risk faktörleridir.
Hastaya penis sertleştiğinde ağrı duyup duymadığı veya şekil bozukluğu, eğrilik gelişip gelişmediği sorulmalıdır. Bu sorulardan herhangi birine “evet” yanıtı verildiyse Peyronie hastalığı akla gelmelidir. Psikolojik nedenler de sorgulanmalıdır. Hikâyeden sonraki basamak fizik muayenedir. Genital bölgeye önem verilmelidir. Damar ve sinir fonksiyonları test edilmelidir. Aynı zamanda Peyronie hastalığı araştırılmalıdır. Prostat hakkında bilgi edinmek için parmakla rektal muayene yapılabilir.

Bazı kan ve idrar testleri yapmak gerekir. Kanda testosteron ve şeker düzeyi ölçülmelidir. Kan yağlarının düzeyi bilinmelidir. Renkli Doppler Utrasonografı ses dalgaları yardımıyla penis damarları hakkında bilgi veren duyarlı bir testtir. Sertleşme sağlayan ilaçların penis içine enjeksiyonu ve penis dokusunun bu uygulamaya vereceği cevap gözlenebilir. Kan akımıyla ilgili sorun yoksa sertleşme gerçekleşir. Bazı hastalarda ileri tetkikler yapmak gerekebilir. 

Erkeklerdeki Cinsel İşlev Bozukluğu Tedavisi Nedir?

İlk değerlendirmede sorunun psikolojik ya da fiziksel olup olmadığına bakılır. İlgili hekimlerce gerekli konsültasyonlar yapılarak, tanı yöntemleri uygulanır ve tedaviye başlanır. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavileri, psikolojik tedaviler, cinsel tedaviler, cinsel terapiler ve ameliyatlar sayılabilir.

E-Hizmetler

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585