Diz, el veya ayak bileği, omuz, dirsek, kalça ve el gibi eklemlerdeki sorunların tanı ve tedavisinde kullanılan artroskopi, küçük bir kamera sistemi ile eklemlerin daha yakından ve daha net bir şekilde incelenmesine olanak veriyor. Minimal invaziv bir işlem olan artroskopi yöntemi ile eklemlerde büyük kesiler açılmasına gerek kalmadan küçük deliklerden tüm cerrahi müdahaleler yapılabiliyor. Küçük kesi açılması hastaya daha hızlı iyileşme, daha az ağrı ve minimum kan kaybı ile küçük yara izi gibi avantajlar sağlıyor. Diz, kalça, ayak bileği, omuz, el bileği, dirsek hatta parmak eklemlerine bile uygulanabilen artroskopi işlemi sonrasında hastalar kısa sürede iş ve sosyal yaşamlarına geri dönebiliyor. Cerrahi sonrası uzman hekimin önerisine göre alınacak olan fizik tedavi desteği ise hastanın hızlı bir şekilde iyileşmesine ve güçlenmesine katkı sağlıyor.
Vücuttaki herhangi bir eklemin kamera aracılığı ile görüntülenmesi anlamına gelen artroskopi, eklemlerde ortaya çıkan ağrı, dengesizlik veya diğer işlev bozukluklarına neden olan yapısal sorunları teşhis ve tedavi etmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Artroskopi işlemini yapmak için artroskop adı verilen bir alet kullanılır. Bu alet dar bir tüpe bağlı küçük, fiber optik bir kameradır. Eklemin içinden canlı görüntüler alabilen bir alet olan artroskopi, işlem yapılan eklemdeki sorunun teşhis edilmesine yardımcı olmasının yanı sıra, bu sorunun cerrahi onarımına rehberlik etmeye de destek olabilmektedir.
Artroskopi eklem içindeki herhangi bir yaralanmanın tedavisi için uygulanır. Eklem, tendon ve bağ problemlerinde kullanılan artroskopi yöntemi genellikle;
Ameliyat edilecek yere göre her prosedür değişmek ile birlikte, genel olarak süreç aynı şekilde ilerlemektedir. Artroskopi genel, lokal veya spinal anestezi altında ekleme yapılan bir cerrahi müdahaledir. Bu cerrahide hastanın cildine küçük bir kesi açılır. Artroskop, açılan kesiden içeri sokulur. Diğer küçük kavrama, sondalama veya kesme aletlerini yerleştirmek için başka kesiler yapılabilir. Ameliyatta ışık, artroskopun ucundaki fiber optik aracılığı ile iletilir. Böylece cerrahi bölgenin iç kısmı ile ilgili bilgiler bir ekrana aktarılır. Tanı sonrası düzeltici cerrahi yapılabilir. Sonrasında artroskop ve cerrahi aletler vücuttan çıkarılarak, kesiler dikiş ve bandaj yolu ile kapatılır.
Minimal invaziv bir işlem olan artroskopinin en önemli avantajı, eklemde büyük kesiler yapmadan yarım santimetrelik küçük dileklerden ekleme girilerek eklemin tamamının değerlendirilmesi ve eklem içinde tüm cerrahi müdahalenin yapılabilmesine olanak sağlamasıdır. Kesilerin küçük olması hastanın hem kozmetik görüntüsünün bozulmamasına hem de iyileşme sürecinin daha hızlı gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır. Kısaca artroskopi açık ameliyat ile karşılaştırıldığında daha hızlı iyileşme, daha az acı ve minimum kan kaybı ile minimum yara izi gibi avantajlar sağlamaktadır.