Burun estetiği, yüze uyum kazandırabilen rutin bir plastik cerrahi işlem olarak tanımlanır. Bu cerrahi, açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılır. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunur. Cerrahın hasta için gereken en uygun yöntemi seçmesinin gerekmesiyle birlikte, rinoplastinin bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi büyük önem taşır.
Kapalı burun estetiği ameliyatı, burun ameliyatlarının burun açılmadan sadece deliklerinden girilerek yapıldığı operasyon tekniğidir. Rinoplasti, burun estetiği ameliyatlarının bir türüdür ve burun şeklini ve ölçülerini değiştirmek için yapılabilir. Rinoplasti ameliyatları, kapalı ve açık olmak üzere iki farklı yöntemle yapılabilir. Bunlardan kapalı rinoplasti yöntemi ameliyattır ve burnun dışından görülemeyen küçük kesilerle yapılmaktadır.
Kapalı teknik estetik burun ameliyatları, burun içindeki çalışma alanının sınırlı olması nedeniyle daha hafif bir burun şekillendirmeye ihtiyaç duyan, burnun uç kısmına belirgin müdahale gerekmeyen, küçük burun deformiteleri düzeltilmesi gereken kişiler için uygundur. İlaveten burun önünde yüksek iz riski olan hastalar için başvurulması gereken bir tekniktir.
Nispeten daha kısa bir ameliyat süresi gerektirmesi de bazen tercih edilme sebebi olabilir. Ödemlerin daha az ve iyileşmenin nispeten daha hızlı olması işe başlama süresini de hızlandırır.
Kapalı burun ameliyatının avantajları şu şekilde özetlenebilir:
Daha hafif bir ameliyat görüntüsü: Kapalı burun ameliyatları, burun içinde yapılan küçük kesilerle yapılır ve burnun dışından görülemez. Bu, daha hafif bir ameliyat görüntüsü verir ve ameliyat kesi izleri görünmez.
Daha kısa iyileşme süresi: Kapalı burun ameliyatlarında burun ucunu besleyen damarlar korunabildiği için burunda daha iyi bir kan dolaşımı olur ve buna bağlı daha az ödem görülür. Genellikle de daha kısa bir sürede iyileşme olur.
Daha az ağrı ve sızı: Kapalı burun ameliyatları, burnun dışında kesi içermediğinden, daha az ağrı ve sızı olabilir.
Daha az stresli iyileşme süreci: Kapalı burun ameliyatları, daha hafif bir ameliyat olduğu için, daha az stresli bir iyileşme süreci sunabilir.
Kapalı rinoplasti yönteminde ameliyat, burnun dışından görülemeyen küçük kesilerle yapılmaktadır. Burun ameliyatı yapacak olan cerrah fiziki muayene ve çeşitli testler ile ameliyat planını yaptıktan sonra hastanın burun deliklerinden gerekli cerrahi müdahale gerçekleştirilir.
Burun ameliyatlarında yüzün ortasında işlem yapılması nedeniyle genellikle lokal anestezi kullanılmamakta, hasta genel anestezi ile ameliyat edilmektedir.
Burun ameliyatı sırasında hasta genel anestezi altında olduğu için hiçbir ağrı ya da sızı hissetmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı kesici uygulamaları ile de hastanın ağrı çekmemesi sağlanmaktadır.
“Kapalı burun ameliyatı mı daha iyi açık mı?” sorusunun yanıtı kişiye ve operasyonu gerçekleştirecek olan hekime göre değişmektedir. Bu sorunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Burun ameliyatı yöntemine kişi doktoru ile birlikte karar vermelidir. Ameliyatın içeriği, kişinin yüz ve burun yapısı gibi faktörler önemlidir.
Kapalı burun ameliyatı bazı doktorlara göre zor olarak tanımlanmakta bazıları da bu yöntemle daha rahat ettiğini belirtmektedir. Ancak hastanın burun yapısına ve yapılacak işleme göre de değişmektedir.
Kapalı burun ameliyatı sonrası hasta ameliyatın ertesi günü taburcu olmaktadır ancak evinde de doğru bir bakım uygulanması önemlidir. Kapalı burun ameliyatından 5-7 gün sonra burunda ve yüzde belirgin bir şişlik kalmamaktadır. Burnun son halini alması ise 6 ay ya da 1 sene gibi bir süreyi bulabilir.