Hayati riske neden olan tam tıkalı kalp damarları, ameliyatsız yöntemlerle de açılabiliyor. Hasta için son derece konforlu olan Kronik Total Oklüzyon/ CTO tedavisi ile kısa sürede iyileşme sağlanabiliyor.
Koroner damarın en az 3 aylık bir süre içinde tam tıkalı olması ve tıkalı olan damardan hiç kan akışı bulunmaması durumuna “kronik total oklüzyon (CTO)” adı verilmektedir. Bu çok kireçli, sert, taşlaşmış, ağır damar sertliği plaklarına sahip damarlar bu işlem için geliştirilmiş özel sert teller, balonlar ve stentler ile kısa sürede anjiyo benzeri bir işlemle hasta uyutulmadan ve kasıktan bir iğne ile girilerek açılmaktadır.
Kalbe giden ana damarlardaki tıkanıklık, ‘koroner arter’ hastalığıdır ve bu durumun geliştiği hastalarda; yol yürürken, merdiven çıkarken ve hatta ilerleyen formlarda günlük aktiviteler sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, erken yorulma ve çarpıntı şeklinde şikayetler görülebilmektedir. Ana damarların tıkanması durumunda kalbe kan akışı, “kollateral” adı verilen doğal ince damarlar ile sağlanmaktadır. Ancak kalbin yeterince beslenemediği bu tablonun uzun süre devam etmesi ve gerekli tedavinin sağlanmaması, geri dönüşü olmayan kalp yetersizlikleri ile sonuçlanabilmektedir.
Tam tıkalı damarların girişimsel yöntemler ile tedavisinde, bazen işlem öncesi bilgisayarlı tomografi ile ön inceleme yapılmaktadır. Daha sonra işleme alınan hastanın; çok kireçli, taşlaşmış ve ağır damar sertliği plakları bulunan damarlarına bu işleme özel üretilen tel, balon ve stentlerle müdahale edilmektedir. Anjiyo benzeri bu girişimsel uygulamayla hasta uyutulmadan ve kasıktan iğne ile girilip kalbe ulaşılarak tıkalı olan damarlar açılmaktadır.
CTO damarı açılmış hastaların kalp kasılma gücü artar, göğüs ağrısı ve nefes darlığı başta olmak üzere kardiyak şikayetleri büyük oranda iyileşir, efor kapasitesi düzelir, kalp yetmezliği sorunu önlenir ve açık kalp ameliyatı (CABG) ihtiyacı ortadan kalkar. Hastanın yaşam süresi ve konforu da artmaktadır.