Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Kalp Pili (Kardiak Pacemaker) Nedir?

Kalp Pili (Kardiak Pacemaker) Nedir?

Kalp krizinden kaynaklı kalp hasarları, bazı genetik durumlar veya yaşlanma kalpte hasara sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda kalp pili hayati önem taşıyor. Uygun durumlarda, uygun hastalara takılan kalp pili hem hastaların ömrünü uzatıyor hem de yaşam kalitelerini yükseltiyor.

Kalp Pili (Kardiak Pacemaker- Kardiyak) Nedir?

Kalp, ikisi solda ve ikisi sağda olmak üzere dört odacıklı, kaslı, yumruk büyüklüğünde bir pompadır. Üst odacıklar (sağ ve sol kulakçıklar) ve alt odacıklar (sağ ve sol karıncıklar), kalbin uygun bir hızda atmasını sağlamak için elektriksel bir sistemle çalışır. Yetişkin bir kişinin kalbi dinlenme halindeyken dakikada 60 ila 80 kez atar. Kalbin elektrik sistemi, kalbin üst kısmında bilgisayar gibi çalışan (sinüs düğümü) bir grup hücreden başlayarak ve kalbin en uç kısmana kadar yayılarak kalp atışını kontrol eder ve kanın kasılmasına ve vücuda pompalanmasını sağlar.

Yaşlanma, kalp krizinden kaynaklanan kalp kası hasarı, bazı ilaçlar ve bazı genetik durumlar düzensiz kalp ritmine neden olabilir. Kalbin elektriksel sisteminde (bilgisayarında) bir sorun olursa kalp pili takılması gerekebilir. Kalp pili, en basit anlatımla pille çalışan küçük bir cihazdır. Bu cihaz, kalbin düzensiz veya çok yavaş attığını algılar. Kalbe, kalbin doğru hızda atmasını sağlayan bir sinyal gönderir. Kalp pili jeneratör ve lead isimli iki bölümden oluşur. Jeneratör, kalp atışını kontrol etmek için gereken bilgileri içerir. Lead ise kalbi jeneratöre bağlayan ve elektriksel mesajları kalbe taşıyan kablolardır. Kişinin durumuna göre kalp pili türleri de değişir. Tek odacıklı, çift odacıklı ve biventriküler kalp pili hastanın durumuna göre takılır.

Kalp Pili Neden Takılır?

Kalbin uyarı merkezinin yani sinüs düğümünün yeteri şekilde ve miktarda uyarı oluşturamaması, kalp hızının yavaşlaması, buna bağlı olarak da hastanın hayatını sürdürebilmesi sebebiyle kalp pili takılmaktadır.

Kalp Pili Hangi Durumlarda Takılır?

Kalp pilleri kalpte ritim bozukluğu ve iletim sorunu yaşayanlara takılmaktadır. Bu kişilerin nabzında bir sorun olduğu için uygulama yapılır. Nabız çok yavaş ya da çok hızlı olabilir. Bunun yanında kalp yeterli kanı pompalamayabilir. Kalp pili bu sorunları çözerken; kişilerin yaşam kalitesini de yükseltmektedir.

Kalp Pili Yapısı Nasıldır?

Kalp pili elektriksel uyarıları üreten bir jeneratör ve elektriksel uyarıları ileten elektrottan oluşmaktadır. Jeneratörler lityum içerikli bataryalar taşır. Bu bataryalar da sağ ya da sol göğüs duvarının içine veya karnın içine konulur.

Kalp Pili Çeşitleri Nelerdir?

Geçici ve kalıcı kalp pili olarak iki tür kalp pili vardır. Kalıcı kalp pilleri arasında VVİ, DDD, ICD ve CRT kalp pilleri bulunmaktadır.
VVİ kalp pili: VVİ, tek kabloludur. En basit ve diğer kalp pillerine göre daha ekonomik olan kalp pilidir. Bazı hastalarda kalp pili eksikliğini gidermek için kullanılır.

DDD kalp pili: DDD ise çift kabloludur. Pek çok hastada kullanılan bir kalp pilidir.

ICD: Bu kalp pili defibrilatör olarak da bilinir. Bu kalp pilinde elektroşok özelliği vardır. İleri düzey kalp yetmezliği olan hastalarda ICD’den yararlanılabilir. Hacim olarak daha büyüktür.

CRT: Kalp yetmezliği olan hastalarda elektriksel sistemdeki eksikliği tamamlamak ve kalbin kasılma gücünü artırmak için kullanılmaktadır. Bazılarında defibrilatör özelliği de bulunmaktadır.

Kap pili ve ICD lerin MR uyumlu olanları da mevcuttur, çok pahalı olmasına rağmen mümkünse tercih edilmelidir.

Geçici Kalp Pili Nasıl Takılır?

Geçici kalp pili takılması işlemi lokal anestezi altında, röntgen cihazı eşliğinde, büyük bir toplar damardan kalbin içine elektrod yerleştirilir. Bu elektrod da jeneratöre bağlanır. Bu sırada da hastaya uygun ayarlar yapılır. Genelde kasıktan, omuzdan ya da boyun bölgesinden girilerek takılmaktadır.

Kalıcı Kalp Pili Ve Icd Nasıl Takılır?

Kalıcı kalp pilleri ve ICD de steril alanda, lokal anestezi ile uygulanmaktadır. Kalp pilinin takılacağı noktaya göğüs duvarının köprücük kemiğinin 1 ya da 2 cm omuza doğru olan bölgeye küçük bir kesi yapılır. Sonrasında bu bölgeye kalp pilinin jeneratörü konulur. Elektrod için de toplardamara girilerek kalbin sorun oluşturan odacığına yerleştirilir. Sonrasında bu elektrod ya da elektrodlar jeneratöre bağlanır.

Kalp Pili Ameliyatı Riskli Midir?

Kalp pili işleminde hayati risk düşüktür. Güvenli ellerde ve büyük sağlık kuruluşlarında yapılan kalp pili işleminde risk çok az olmaktadır.

Kardiak Pacemaker Operasyonu Sonrası Ne Yapılır?

Kardiak pacemaker işlemi sonrası hastanın hastanede bir gece kalması yeterlidir. İşlemden sonra ilk 48 saat içinde ufak bir ağrı ve rahatsızlık hissi oluşabilir. Bunlar için ağrı kesici verilmektedir. Bazen de (özellikle kan sulandırıcı kullanan hastalarda)  kalp pilinin yerleştirildiği yerde geçici olarak morarma olabilmektedir. Kalp pili takıldıktan sonra doktorun belirlediği sürelerde rutin kontroller yapılmaktadır. Kalp pili işleminden sonraki 4 ila 6 hafta boyunca operasyonun olduğu kısma doğru yatmamak gerekir. Yüksek yerlere uzanmamak, yükseğe çamaşır asmamak gerekir. İşe dönüş süresi ise doktor belirlemektedir.

Kalp Pili Olan Hasta Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kalp pili işlemi sonrasında hastanın doktorun önerdiği zaman içinde pansumanının yapılması gerekir. Pansumanda dikiş olan bölge steril solüsyonla temizlenir ve üzeri steril bezle kapatılır. Dikişler alınana kadar banyoda o bölgenin korunmasına dikkat edilmeli. Bir- iki ay kadar pilin uygulandığı kol 90 dereceden fazla yana açılmamalı, hasta ağır kaldırmamalı, pilin uygulandığı bölgenin üzerine yatılmamalıdır. Rutin kontrollere dikkat edilmelidir.

Kalp Pili (Kardiak Pacemaker) Fiyatları Nedir?

Kalp pili fiyatları kalp pilinin türüne, hastanın hastalığının durumuna göre ve dolar kuruna göre değişmektedir.

E-Hizmetler

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585