Özkaya Tıp Merkezi
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MENÜ

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Göz Kuruluğu Nasıl Geçer?

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Göz Kuruluğu Nasıl Geçer?

Göz kuruluğu, gözü kayganlaştıracak ve besleyecek kadar nitelikli gözyaşına sahip olmadığı bir durumdur. Göz kuruluğunda, gözlerde yanma, acıma, rahatsızlık hissi ve görme bozukluğu gibi kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen belirtiler ortaya çıkar. Göz kuruluğu ciddiye alınıp gerekli tedavinin yapılmadığı durumlarda kalıcı hasarlara neden olabilir. Göz kuruluğu için evde uygulanabilecek doğal ve pratik yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemleri uygulayarak göz kuruluğunu tedavi edebilirsiniz.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, gözyaşı sıvılarının üretiminde meydana gelen azalma sonucunda gözyaşının buharlaşması ve gözyaşının vücut tarafından salgılanmaması sonucu gözlerde batma, acıma, ve görme bozukluğu semptomlarıyla ortaya çıkan gözyaşı yetersizliği anlamına gelir. Bu belirtilerin dışında ayrıca yanma ve kaşıntı gibi semptomlar da gösteren göz kuruluğu, tedavi edilmediği takdirde kalıcı göz hasarlarına sebebiyet verebilir.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğuna, başta gözyaşı üretiminin azalması veya gözyaşı buharlaşmasının artması olmak üzere, kontakt lens kullanımı, kuru ve tozlu havaya maruz kalmak ve lupus gibi hastalıklar neden olmaktadır. Bu gözyaşı üretiminin bozulması durumu hormon değişiklikleri, otoimmün hastalıklar, göz kapağı bezlerinde iltihaplanma veya alerjik göz hastalığı gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Bunlarla birlikte gözyaşı kuruluğunu nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Gözyaşı üretiminin azalması
  • Gözyaşı buharlaşmasının artması
  • Hormon değişimleri
  • Otoimmün hastalıklar
  • Göz kapağı bezlerinde iltihaplanma
  • Alerjik göz hastalıkları
  • Kontakt lens kullanımı
  • Yaşlılık
  • Tiroid bozuklukları
  • A vitamini eksikliği
  • Kullanılan bazı ilaçlar (tansiyon, antidepresan, parkinson)

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Göz kuruluğunun görülen en yaygın belirtileri göz kızarıklığı, kaşıntı, yanma hissi ve görüşte meydana gelen bulanıklık olarak kabul edilir. Tüm bu belirtilerle birlikte göz kuruluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gözlerde yanma, batma, kaşınma ve acıma hissi
  • Göz kızarıklığı
  • Görüş açısında bulanıklık
  • Gece araba sürerken problem yaşanması
  • Gözlerin içinde meydana gelen mukus
  • Işığa hassasiyet
  • Kontakt lens takarken zorluk
  • Göz yorgunluğu
  • Tahriş sonucu gözlerin sulanması

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Gözyaşı üretiminin yetersiz olmasından kaynaklanan göz kuruluğunun tedavisi için evde uygulanacak doğal ve pratik yöntemler mevcuttur. Sıcak kompres, gözyaşı damlası kullanmak, gözlerin dinlendirilmesi ve temiz tutulması gibi uygulamalar göz kuruluğuna iyi gelen yöntemler arasında kabul edilir.

Göz kuruluğuna iyi gelen yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Göz Kapaklarınızı Her Gün Temizleyip, Nemlendirin

Gözlerdeki tıkanmış yağları gevşetmek ve kuruluğu önlemek için temiz bir bezi ılık suyla ıslatarak gözler kapalı bir şekilde 1 dakika boyunca gözün üzerine uygulamak göz kuruluğuna iyi gelebilir. Daha sağlıklı sonuç almak için bu uygulamaları doktor kontrolünde yapmak gerekir.

Gözyaşı Damlası Kullanın

Gözyaşı serum damlaları, merhemler ve yapay gözyaşı da göz kuruluğuna iyi gelen yöntemler arasında yer alabilir. Ancak özellikle yapay gözyaşı göz kuruluğunu geçici olarak hafifletir ve altında yatan nedeni tam olarak tedavi etmez.

Kontakt Lens Kullanıyorsanız Çıkarıp, Gözlük Takmayı Deneyin

Kontakt lens kullanımında özellikle kuru göz sorunu yaşayan kişiler için özel hazırlanan lens kullanılmasına dikkat edin. Buna rağmen göz kuruluğu sorunu yaşıyorsanız lensleri çıkarıp, gözlük takarak gözlerinizi dinlendirmeye çalışın.

Vücudun Su İhtiyacını Karşılayın

Vücudun olduğu gibi gözlerinde sağlıklı kalabilmek için suya ihtiyacı vardır. Vücudun su ihtiyacını karşılayabilmek için günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin.

Kirpikleri Temiz Tutun

Göz kapaklarıyla birlikte çevresindeki deri ve kirpikleri sık sık temiz tutmak da meydana gelen iltihap ve tahrişi önlemeye yardımcı olabilir.

Daha Fazla Göz Kırpın

Uzun süre tek bir noktaya bakmak da göz kuruluğuna neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca gözlerinizi kapalı tutarak gözlerin nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

Ekrana Uzun Süre Bakıyorsanız, Belirli Aralıklarla Ara Verin

Bilgisayar kullanırken tek bir noktaya uzun süre bakmamaya ve gözlerinizi mümkün olduğunca dinlendirmeye çalışın. Dinlendirmeyle birlikte göz kırpma işlemi gözyaşı üretimini destekleyici nitelikte olabilir.

Bulunduğunuz Ortamın Nemli Olmasına Dikkat Edin

İçinde bulunulan ortamın kuru olması da göz kuruluğunun sebeplerinden sayılır. Bulunduğunuz ortamı nemlendirmek için ıslak bir havluyu kalorifer peteğinin üstüne koyarak veya soğuk buhar makinesi çalıştırılarak ortamı nemlendirmeye çalışın.

Omega-3 Takviyeleri Alın

Yapılan çalışmalar, gözlerdeki yağ üreten bezlerin daha iyi çalışmasına destek olan omega-3 yağ asidi takviyesinin göz kuruluğuna iyi geldiğini ve gözyaşı üretimini sağladığını ortaya koymuştur. Omega-3 içeren balıkların dışında ceviz, bitkisel yağlar ve keten tohumunun içinde de yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri bulunur.

Güneş Gözlüğü Takmayı Deneyin

Gözyaşlarının daha hızlı kurumasına neden olan kuru rüzgarlardan ve çevresel faktörlerden korunmak için güneş gözlüğüyle gözünüzü çevrelemeye çalışabilir ve göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

Beslenme Düzeninizi Değiştirin

Özellikle glutensiz besinlerin yer alacağı bir diyet programı uygulamak, gözlerdeki iltihaplanmanın önüne geçerek göz kuruluğu semptomlarını yatıştırabileceği belirtilir.

Uyku Düzeni Ve Saatine Dikkat Edin

Yapılan araştırmalar, yeterli düzeyde uyumamanın sonucu olarak gözyaşı salgılarının azaldığını ortaya koymuştur. Düzenli uykunun göz sağlığına iyi geldiğini ve göz kuruluğunu önleme konusunda destekleyici bir yol olduğu da belirtilmiştir.

Sigara Dumanı Olan Ortamdan Uzak Durun

Sigaranın zarar verdiği bölgelerden biri de gözdür. Sigara dumanının bulunduğu ortamda yer almak göz kuruluğu oluşturup gözyaşı üretimine zarar veren durumlardandır.

Göz Kuruluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Göz kuruluğu teşhisi öncelikle kişinin tıbbi geçmişi, muayene ve sonrasında göz testleri aracılığıyla teşhis edilir.

Göz kuruluğunun teşhisinde başvurulan yollar şunlardır:

  • Göz muayenesi
  • Tıbbi geçmiş
  • Göz testleri
  • Yarık lamba muayenesi
  • Schirmer testi
  • Gözyaşı kırılma süresi testi

Bunlarla birlikte göz kuruluğunun altında yatan başka bir neden olup olmadığının kontrolü için doktor tarafından antikor testleri de istenebilir.

E-Hizmetler

7/24 Kolay & Hızlı Randevu

Özkaya Tıp Merkezi Özkaya Tıp Merkezi
0(312) 417 8585