Göz yorgunluğu, uzun süre kitap okumak, araba kullanmak veya bilgisayar-telefon ekranına bakmanın sonucunda yoğun kullanıma bağlı olarak gözlerin yorulmasıdır. Genellikle ciddi bir rahatsızlık olmayan göz yorgunluğu, semptomların şiddetlendiği durumlarda kişinin günlük hayatını ve hayat kalitesini etkiler. Gözlerde ağrı, sulanma, kaşıntı, bulanık veya çift görme ve baş ağrısı göz yorgunluğu yaşayan kişilerde görülen yaygın belirtilerdir. Günlük alışkanlıklar ve rutinlerde yapılacak değişiklik göz yorgunluğunu giderirken altta yatan bir hastalık söz konusuysa tıbbi tedavi gerekebilir.
Tıbbi ifadesi asteponi olan göz yorgunluğu, uzun süre odaklanmayı gerektiren aktivitelerin sonucu olarak gözün yorulmasıdır. Göz yorgunluğuna en sık neden olan aktiviteler uzun süre kitap okumak, araba kullanmak veya bilgisayar-telefon ekranına uzun saatler bakmaktır. Yaygın bir durum olan göz yorgunluğu ciddi bir rahatsızlık kabul edilmez ancak semptomlar şiddetlenirse kişinin hayat kalitesini düşürür.
Gözlerde sulanma, kaşıntı, ağrı, bulanık veya çift görme, ışığa karşı duyarlılık ve gözleri açık tutmakta zorluk çekmek gibi belirtiler gösteren göz yorgunluğu, gözün dışında organlara da etki edebilir ve bunun sonucunda baş ağrısı, boyun ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.
Genellikle ciddi bir rahatsızlığa işaret etmeyen göz yorgunluğu, belirtilerin uzun süre devam etmesi ve şiddetlenmesi halinde bir göz muayenesine ihtiyaç duyabilir. Göz muayenesi sonrası bir hastalık teşhisi olursa doktor tarafından tıbbi tedavi uygulanır.
Tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmayan göz yorgunluğu vakaları kişinin günlük hayatında gerçekleştireceği değişikliklere bağlı olarak iyileşir. Bu değişiklikler, göz yorgunluğuna neden olan faktörlere mesafe koymayı içerir. Kitap okuma süresinin gözü yormayacak şekilde sınırlandırılması, uzun mesafe araç kullanımına dikkat edilmesi ve bilgisayar-telefon kullanımına zorunlu durumlar dışında ara verilmesi bu değişikliklerin başında gelir.
Ara vermeden kitap okumak, uzun mesafe araç kullanımı, bilgisayar ve telefon ekranına çok sık bakmak, parlak ışıklara maruz kalmak ve stres gibi faktörler göz yorgunluğuna neden olan durumların başında gelir. Bu durumlar yaşandığında göz kasları yorulur ve göz yorgunluğu meydana gelir.
Göz yorgunluğuna neden olan durumları sıralamak gerekirse;
Göz yorgunluğu yaşayan kişilerde gözlerde ağrı, kaşıntı, sulanma, bulanık veya çift görme, fotofobi adı verilen ışığa karşı hassasiyet, gözleri açık tutmakta zorluk çekmek gibi belirtiler görülür. Ayrıca göz yorgunluğu gözlerin dışında da belirtiler gösterebilir. Göz dışında meydana gelen belirtiler ise baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı ve konsantrasyon bozukluğudur.
Göz yorgunluğu görülen kişilerde şu belirtiler ortaya çıkar:
Özellikle uzun süre telefon veya bilgisayar ekranına bakan kişilerde göz yorgunluğu meydana gelir. Göz yorgunluğuna bağlı olarak gözlerde ağrı, acı ve yanma görülür.
Göz yorgunluğu yaşayan kişilerde görülen yaygın belirtilerden biri de göz kaşıntısıdır. Göz yorgunluğunun uzun süre devam ettiği durumlarda kaşıntı kişiyi rahatsız edici bir boyuta ulaşabilir.
Göz yorgunluğu yaşayan kişilerin gözlerinde kızarıklığa rastlanır. Bu kızarıklık, göz yorgunluğunun getirdiği kaşıntıyla birlikte de oluşur. Çünkü gözlerini kaşıyan kişilerin gözleri kızarır.
Göz yorgunluğu, gözlerde aşırı sulanmayı da beraberinde getirebilir. Gözlerin aşırı sulanmasıyla gözlerden yaş gelir.
Göz yorgunluğu aynı zamanda kişinin görüş açısını da etkiler. Görüş açısının etkilenmesiyle bulanık veya çift görme problemi ortaya çıkabilir.
Işığa karşı hassasiyet yaşıyorsanız gözlerinizde göz yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz.
Göz yorgunluğu yaşayan kişiler gözlerini açık tutmakta zorluk çekebilir. Bu durum her göz yorgunluğu yaşayan kişide görülmeyebilir ancak meydana geldiğinde kişiyi olumsuz etkileyebilir.
Göz yorgunluğu çoğu zaman kendiliğinden geçer ancak uzun sürdüğünü fark ediyorsanız göz doktoruna başvurabilirsiniz. Göz doktoru, yaşadığınız belirtiler ve şikayetleri öğrendikten sonra bir göz muayenesi gerçekleştirir. Göz muayenesinde uygulanan standart tetkiklerin ardından göz yorgunluğunun altında yatan nedene bağlı olarak gerekirse tıbbi tedaviye yönelebilir.
Göz yorgunluğu, genellikle kendiliğinden geçer veya kişinin hayatında yapacağı değişiklikler sonucunda iyileşir. Bu değişikler gözü yoran faaliyetleri sınırlamayı kapsar. Bunların başında ara vererek kitap okumak, uzun mesafe araç kullanımında daha dikkatli olmak ve telefon-bilgisayar kullanımını sınırlamak gelir. Ayrıca doktor önerisiyle gözlük veya kontakt lens de kullanılabilir.
Göz yorgunluğu tedavisi aşağıdaki uygulamaları içerir: